I ekoparken möts man och diskuterar över nations- och religionsgränser.

I ekoparken möts man och diskuterar över nations- och religionsgränser om hur man kan samarbeta kring flodens vattenresurser. Mötena har också ett fredsfrämjande syfte.

Foto: Nathalie Besèr

Resultatexempel

Ekoparken en oas i konfliktområdet

Uppdaterad: 8 augusti 2014

Jordanier, israeler och palestinier möts i en grönskande ekopark och diskuterar hur man kan samarbeta kring Jordanflodens vattenresurser. Parken tydliggör vikten av att koppla samman ekoarbete och konfliktförebyggande insatser.

Strax öster om Jordanfloden, inte långt från Israel och Palestina, ligger den jordanska ekoparken Sharhabil Bin Hassneh EcoPark. I dessa karga omgivningar påminner parken om en oas. Här är landskapet grönare och frodigare.

Men för bara några år sedan var det värre. Munqeth Mehyar, som leder organisationen Friends of the Earth, FOEME, berättar att vattenståndet i Jordanfloden har minskat sedan 1960-talet.

 - Floden har tappats på vatten av Jordanien, Syrien och Israel. Resultatet syns tydligt i Döda havet. Vattennivån har sjunkit med 30 meter på 30 år. Och här i norr har vattenbristen blivit akut. Växtligheten har påverkats, människorna lidande.

Sharhabil Bin Hassneh EcoPark är emellertid ett exempel på att det går att förändra. FOEME, som har fått finansiering från Sida, har etablerat en ekopark. Efter stora insatser växer det i området igen. Både växt- och djurlivet har fått en chans att återhämta sig. De lokala samhällena har involverats i arbetet. Till exempel lagar beduinerna i området all mat som serveras i  ekoparken, som blivit en destination för rekreation. Ungefär 1 000 besökare kommer årligen hit för att ta del av naturen och aktiviteter såsom cykelsafari, vandringar och yoga.

FOEME viktigaste målsättning är freden. Organisationen ser en tydlig koppling mellan ekoarbetet och säkerhetssituationen i området. Parken används därför också som mötesplats för jordanier, israeler och palestinier för fredsfrämjande arbete kring gemensamma vattenresurser.

 - Vattnet har varit en källa till krig. Men vi är övertygade om att det skapar ett inbördes beroende mellan länderna. Det leder till fred eftersom det tvingar folk att samarbeta, säger Munqeth Mehyar.

 


Sidansvarig: Avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />