Anna Häggblom är JPO i Bangladesh

Anna Häggblom trivs med sitt arbete på WHO i Dhaka. JPO-tjänster är en möjlighet för unga att utvecklas i internationella organisationer.

Foto: Wilda Nilsson

Resultatexempel

Anna är JPO i Bangladesh

Uppdaterad: 8 augusti 2014

Att arbeta som JPO vidgar perspektiven för yngre människor med utbildning och engagemang. Anna arbetar för WHO med att förändra attityden kring ungdomars reproduktiva i Bangladesh. JPO-tjänster kan man söka genom Sida.

Engagemanget för ungdomars sexuella hälsa har tagit Anna Häggblom till Bangladesh. I fjol fick hon jobb för Världshälsoorganisationen WHO och flyttade till Dhaka.

 - Jag hade aldrig tänkt tanken att flytta till Dhaka. Det var frågorna som lockade.

Anna Häggblom är anställd som Junior Professional Officer, JPO. Hennes tjänst finansieras av Sida även om hon arbetar för WHO i Bangladesh. Syftet med JPO är att erbjuda en möjlighet för unga att utvecklas i internationella organisationer.

Anna Häggblom bor i en lägenhet i Gulshan, ett lummigt och grönt område mitt i Dhaka. Lägenheten ser ut som vilket svenskt hem som helst. Flytten till Bangladesh har dock inte varit helt lätt. Dhaka är en obekväm och bullrig megastad i ett väldigt fattigt land.

 - Fattigdomen är en av de svåraste sakerna med att bo här. Jag har aldrig sett så många människor med konstiga kroppsformationer och skador. Det slår emot en hela tiden, säger Anna Häggblom. 

Trots svårigheterna tycker Anna Häggblom att hon har ett drömjobb. WHO arbetar bland annat för barn och ungdomars hälsa i landet. Till exempel genom att påverka makthavare.

 - Vi har jobbat med en nationell handlingsplan för ungdomars reproduktiva hälsa, berättar hon.

Anna Häggblom säger att hon ständigt blir påmind om behovet av förändringar. Nyligen besökte hon en förlossningsavdelning på ett litet sjukhus.

 - Utanför stod rader av sängar med nyförlösta kvinnor. Många var 14-15 år gamla, barn själva. Deras nyfödda bäbisar låg invirade i smutsiga trasor. Själva förlossningsrummet var dolt bakom ett smutsigt skynke.

I Bangladesh får varannan kvinna barn innan de fyllt 19 år. Preventivmedel före äktenskapet är inte olagligt, men för en ogift kvinna är det svårt att be om p-piller. Sex före äktenskapet skulle aldrig accepteras socialt, berättar Anna Häggblom. 

Ändå har utvecklingen gått framåt. Både barna- och mödradödligheten har minskat mycket de sista åren i Bangladesh.

WHO har jobbat i landet sedan 70-talet. Mycket av arbetet i dag handlar om att påverka hälsovården i praktiken.

 - Vi jobbar mycket med riktlinjer och utbildningsmaterial. Det är ett viktigt jobb om man vill förändra attityder.


 


Sidansvarig: Avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />