Resultatexempel

Vattenkraft förbättrar livet i byn

Uppdaterad: 26 juni 2014

Nu kan alla barn i min by läsa läxorna varje kväll, säger Mulana Farahudin som är ordförande i byrådet i byn Pase Konda i Afghanistan. Byn har fått bidrag för ett litet vattenkraftverk från nationella solidaritetsprogrammet, men har också samlat ihop egna medel.

Det lilla vattenkraftverket servar 300 familjer med el sedan det blev färdigt för ett år sedan. Hela byn var med och betalade och arbetade för att det skulle blir klart.

  - Vi fick två miljoner afghani från utvecklingsprogrammet nationella solidaritetsprogrammet för anskaffningen, men vi bestämde att vi skulle ha en mer kraftfull generator så vi samlade ihop mer pengar i byn, berättar Mulana stolt.

Byn lyckades till slut få fram en tredjedel av den totala kostnaden för vattenkraftverket. En enorm insats för en by i ett fattigt område på landsbygden.

När utvecklingsprogrammet startade bildades ett utvecklingsråd i byn, precis som i nästan alla andra byar i landet. De kom snabbt fram till att elektricitet var det viktigaste för utvecklingen i deras by. De tog kontakt med provinskontoret och deras förslag gick igenom.

 - Innan vi byggde kraftverket fick alla som ville ha ljus på kvällen använda oljelampor och köpa olja. Det var både osäkert och dyrt, förklarar Mulana Farahudin.

Många byar i området har arbetat hårt för att få el. Nu har flera byar små kraftverk i det här distriktet. Nu betalar varje familj 35 afghani (ungefär 5 kr) per månad för att få använda el. Avgifterna använder de till underhåll. Det finns en stark känsla av delat ägarskap i byn.

 - Två gånger har den starka floden förstört inloppet till kanalen som ska leda vattnet fram till turbinen, men båda gångerna har vi lagat den tillsammans, säger Mulana.

I Pase Konda producerar kraftverket bara el på kvällen och natten. Under dagtid låter man inte vattnet flöda in i systemet eftersom det är lerigt och då ger mer arbete med rengöring.

Att byn bara har tillgång till el på kvällen och natten tycker inte Mulana Farahudin är något problem.

 - Det är framförallt på kvällarna som vi behöver elektricitet, men om behoven förändras kan de öka produktionen även till dagtid. För det är byrådet som styr.


Sidansvarig: Avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />