Resultatexempel

Förbättrad skolmiljö får flickor att sikta högt

Uppdaterad: 26 juni 2014

Skolan Rais Abdul Khaliq i Mazar-e-Sharif är populär, och antalet elever ökar. Genom att anpassa lokalerna kommer nu även flickorna. Och de vuxna prioriterar utbildning för alla.

 - Jag älskar att lära mig saker, säger Kubra Haidary, 13-årig student på skolan Rais Abdul Khaliq i Mazar-e-Sharif.

Hon är en av fler än 1500 elever på den här skolan. Hennes favoritämnen är matematik och engelska. Mamma tar hand om hemmet och pappa driver en liten fruktaffär. Men Kubra har andra planer.

 - Jag vill bli läkare när jag blir stor, säger Kubra. Jag vill läsa vid universitetet i Balkh och sedan tjäna folket och rädda liv.

När hon började skolan var de 450 elever i en mycket gammal byggnad.

 - Taket var trasigt och det fanns inget vatten och ingen toalett, berättar Kubra Haidary för oss.

2008 fick skolan sju tält och nytt skolmaterial. Sedan donerade en man i samhället en del mark, byrådet för stadsdelen ordnade finansiering och de kunde på så vis reparera den gamla skolbyggnaden och utöka den med nya klassrum och separata toaletter.

 - Nu är allting mycket bättre, men vi behöver ännu mer plats och fler klassrum, säger Kubra.

Skolan har blivit väldigt populär och antalet elever ökar. Det här året registrerades 350 sjuåringar i första klass. Det är ett resultat av nya lokaler och material, vatten och sanitet och förbättrade undervisningsmetoder. Men det är också ett resultat av att alla vuxna i den här stadsdelen tycker att utbildning är viktigt – även för flickor.

För att hantera antalet elever har undervisningen varit tvungen att delas in i två skift.

 - Vi tjejer kommer på morgonen vid sju och stannar till lunch och alla killar kommer vid ett på eftermiddagen och stannar till kvällen, förklarar Kubra.

Det höga antalet registrerade elever är också ett resultat av stödet från de äldre i byn. Det är ett samhälle där utbildning anses viktigt, men det finns undantag.

 - En del flickor i min ålder får inte komma till skolan för att deras föräldrar säger till dem att stanna hemma och arbeta i huset, säger Kubra.  

Innan skolan hade en mur och fungerande toaletter var problemet mycket större. Nu hör flickorna som stannar hemma till undantagen.

 - Jag tycker synd om dem, säger Kubra. De kanske drömmer om att få gå i skolan.


Sidansvarig: Avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />