En kvinna i Zimbabwe samlar ihop majs i en säck.

En kvinna i Zimbabwe samlar ihop majs i en säck. I väntan på de politiska förändringar som kan lägga grunden till en mer positiv framtid behövs bland annat livsmedelshjälp i Zimbabwe.

Foto: Alexander Joe/AFP/Scanpix

Resultatexempel

Flyktingar i sitt eget land

Uppdaterad: 8 augusti 2014

”De kom på eftermiddagen. Vi tvingades alla ut ur våra hem. De skrek åt oss att vi var förrädare och tvingade oss att sjunga sånger till Zanu-partiets ära. Sedan tände de eld på vårt hus.” Mavis Kakore kommer aldrig att glömma de där dagarna i juni 2008 när hon och barnen jagades bort från sin by.

Efter att regeringspartiet i mars 2008 hade förlorat valet svepte en våg av våld fram över Zimbabwes landsbygd. Regeringspartiet hade bestämt att befolkningen skulle skrämmas så att de i presidentvalets andra omgång skulle rösta på Robert Mugabe.

Mavis Kakore, som bor i nordöstra Zimbabwe, fick känna på partiligisternas hårda käppar och se hur andra bybor misshandlades till döds. Organisationer som Sida stödjer registrerade tusentals fall av misshandel och över 100 döda. Minst 20 000 människor flydde.

En av de organisationer som arbetar med de många tusen människor som under senare år av olika anledningar tvingats bort från sina hem är den Internationella migrationsorganisationen IOM, som 2009 får 18 miljoner kronor från Sida för sitt arbete.

Lantarbetare bygger nya liv

En bit utanför staden Mutare möter vi några av dessa interna flyktingar. De var lantarbetare och tvingades bort från farmerna runt omkring när de invaderades. Till en början tvingades de bo i bushen och klara sig bäst de kunde.

Nu har IOM hjälpt dem att bygga upp ett nytt samhälle. I det kooperativa bageriet, där värmen från ugnarna gör andningen tung, berättar en ung kvinna stolt att de bakar 700 limpor om dagen.

En äldre, sliten men kraftfull kvinna förklarar att hon arbetar på den lilla kliniken där åtminstone några av de över tusen hiv-smittade får bromsmediciner. Ett äldre par, där tacksamheten strålar ur ögonen, poserar framför det hus i tegel som IOM varit med att finansiera.

Nödhjälp i väntan på förändring

IOM är en av många organisationer som genom svenskt och annat stöd ger utsatta zimbabwier stöd i väntan på de politiska förändringar som kan lägga grunden till en mer positiv framtid.

En av dessa, som 2009 får 34 miljoner svenska kronor, är Röda Korset. Organisationen finns på plats för att skydda människor från övergrepp och ger nödhjälp i form av mat, hälsovård och rena vattenkällor.

FN beräknar att över fem miljoner zimbabwier behöver livsmedelshjälp under 2009. Landet är bankrutt och har inte råd att importera mat. De stora farmerna producerar inte som förr och småbönderna har inte råd med utsäde och konstgödsel.

När Zimbabwe åter blir demokratiskt kommer landet att behöva massivt utvecklingsbistånd.


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />