En kvinna står framför ett enkelt hus och tittar på de andfåglar som går på marken.

Fotograf Annika Lysén

Varje månad får Pollina Malala motsvarande 65 kronor i kontantstöd. Pengarna betyder att hon, hennes barn och barnbarn nu har mer mat att äta, och hon har också köpt höns och grisar som ger familjen extra inkomster.

Två sjöfåglar utanför ett hus med lerväggar.

Fotograf Annika Lysén

Fåglar som Pollina Matala kunnat köpa med hjälp av det kontantstöd hon får varje månad. Människor med små inkomster som får kontantstöd ökar sin konsumtion med 25 procent
mer än värdet av kontantstödet och de äter mer näringsriktig mat.

Resultatexempel

Kontantstöd gör stor skillnad i Pollina Malalas liv

Uppdaterad: 10 januari 2017

Varje månad får Pollina Malala motsvarande 60 kronor i kontantstöd. Pengarna betyder att hon, hennes barn och barnbarn nu har mer mat att äta, och hon har också köpt höns och grisar som ger familjen extra inkomster. Dessutom kan Pollinas barnbarn gå i skolan längre.

– Det känns otroligt stort att plötsligt få tillgång till pengar. Jag vill inte att mina barnbarn ska få samma sorts liv som jag har haft, förklarar Pollina Malala.

I Zambia pågår en kraftig expansion av sociala trygghetssystem, som ses som en investering för att förbättra människors liv. Sverige skrev 2016 ett omfattande avtal med Zambia om att stödja programmet med 165 miljoner kronor under tre år. En av dem som omfattas av programmet är Pollina Malala, som bor långt ute på landsbygden i Monze district i södra Zambia.

– Att få tillgång till kontantstöd är det bästa som har hänt i mitt liv, säger Pollina Malala.

Utanför hennes mörka lilla hus byggt av lera häller regnet ner. Regnet är förstås otroligt viktigt för att majsen ska kunna gro och växa. Men det kan samtidigt vara ett problem för dem som bara har råd att ha grästak, eftersom det regnar in och allt blir lerigt. Tack vare pengarna hon fått har Pollina Malala kunnat köpa ett plåttak, så nu går det att hålla sig torr och ha rent inomhus.

– Jag har haft ett svårt liv, säger hon eftertänksamt. Att inte kunna ge sina barn tillräckligt att äta är bland det svåraste som finns. Och att inte ha råd att låta dem gå i skolan gör att det blir svårt att förbättra situationen. Därför kändes det otroligt stort att plötsligt få tillgång till pengar och jag är verkligen tacksam att jag blev utvald, förklarar Pollina Malala.

Hon är änka i ett hushåll på sex personer, varav fyra är barn. Det är ett av 218 00 hushåll i Zambia som omfattas av programmet för kontantstöd. Det innebär att det når ut till cirka 1,3 miljoner av landets 16 miljoner invånare, det vill säga 8 procent. Målsättningen är att antalet hushåll ska fördubblas, så att programmet når så stor andel som möjligt av de människor som lever i extrem fattigdom.

Viktigt med bra urvalskriterier

Själva programmet är utformat så att förmånstagarna får 70 kwacha i månaden, vilket motsvarar cirka 60 svenska kronor. Det kan tyckas lite, men för den som lever i djup fattigdom är det mycket pengar. Det finns inga restriktioner för hur pengarna ska användas och mottagarna behöver inte göra någon motprestation.

Urvalskriterier är att hushållet ska tillhöra de allra fattigaste i landet och att det antingen ska finnas en familjemedlem som är över 65 år eller någon som lever med ett funktionshinder. För att försäkra att urvalsprocessen går rätt till har lokala kommittéer tillsatts och förmånstagarna måste kunna intyga att de antingen lever med ett funktionshinder eller att de är över 65 år.

Att hitta urvalskriterier som är både rättvisa och kostnadseffektiva är en utmaning när sociala trygghetssystem ska utformas. Det gäller att det är tydligt vem som har rätt till stöd, så att alla förstår varför vissa får och andra inte.

– Jag har inga släktingar här i närheten, och det är inte lätt att få hjälp av grannarna. De har ju sina problem och det är väldigt skönt att slippa gå och be om pengar, säger Pollina Malala.

Hon visar oss runt för att förklara hur hon använt pengarna. Hon har köpt höns och några grisar som bidrar till en något bättre ekonomisk situation, och kontantbidraget i sig gör det möjligt att köpa mer mat. Hunger är ett stort problem i Zambia och en väldigt ensidig kost gör att framför allt många små barn inte utvecklas som de ska. Dessutom bidrar pengarna till att Pollina Malalas barnbarn kan gå i skolan längre, vilket är oerhört viktigt för barnens framtid.

– Jag vill inte att mina barnbarn ska få samma sorts liv som jag har haft. Men jag är ändå orolig att det blir svårt för dem. Utbildning är enda chansen, konstaterar hon.

Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />