Unga frivilliga peer educators engagerade i hälsoklinikernas Youth friendly corner, använder drama för att skapa diskussion om sex och samlevnad bland andra unga. Kaonga Health clinics i Mazabuka distriktet i södra Zambia.

Fotograf Sida /Susanna Ahlfors

Unga volontärer använder drama för att skapa diskussion om sex och samlevnad bland andra unga.

Unga frivilliga peer educators sitter i the Youth friendly corner de bemannar,vid Kaonga Health clinic i Mazabuka distriktet i södra Zambia. Från vänster: Obraim Nyambe, Joseph Chiwokoli,  Madryn Shilika och Muthanuka Siambango.

Fotograf Sida /Susanna Ahlfors

Unga volontärer sitter utanför Kaonga Health Clinic i södra Zambia. Här tar de emot unga patienter och lotsar dem vidare. Från vänster: Obraim Nyambe, Joseph Chiwokoli, Madryn Shilika och Muthanuka Siambango.

Resultatexempel

Färre tonårsgraviditeter och osäkra aborter när unga informerar unga

Uppdaterad: 1 mars 2017

Unga kvinnor är den grupp som löper störst risk att smittas av hiv i Zambia i dag. Många tonårstjejer blir också gravida innan de är myndiga. För att fler unga ska få upplysning om sex och hälsa har hälsokliniker utbildat unga volontärer som tar emot unga patienter. De ger råd och information till jämnåriga med drama och dialog som verktyg.

I skuggan av ett träd, utanför Kaonga Urban Clinic, sitter 13 unga volontärer på träbänkar. Det här är ett slags ungdomshörn där unga patienter som kommer till kliniken kan få hjälp.

– Det kan kännas enklare för en ung person som kommer hit och behöver hjälp att prata med mig först. Sen kan jag framföra deras ärende till en sjuksköterska och lotsa dem vidare, säger Joseph Chiwokoli, en av de unga volontärer som varje dag turas om att finnas på plats.

Kaonga är en av tre hälsokliniker i Mazabuka-distriktet som har skapat informella platser där unga volontärer tar emot ungdomar. Volontärerna besöker också skolor och byar på landsbygden och spelar teater för att skapa dialog om de problem som oskyddat sex kan medföra. Pjäsen, som Kaongas volontärer själva skrivit, handlar om en ung man som har tre flickvänner samtidigt. En av dem smittas med hiv och två blir gravida. Budskapet de vill förmedla är att hans vilja att utforska sin manlighet, utan att ta hänsyn till sina partners, slutade väldig olyckligt.

Efter pjäsen följer samtal i klasserna där man kan diskutera frågor som varför kondomer är viktigt, förklara att häxdoktorer inte kan bota sexuellt överförbara sjukdomar eller att aborter faktiskt är lagligt och tillåtet, vilket alla inte vet. De unga som vill ha preventivmedel eller annan hjälp ombeds att uppsöka kliniken.

– I min klass såg jag många tjejer bli gravida, och jag ville försöka motverka det. Därför engagerar jag mig i detta och jag pratar med mina killkompisar om att använda kondom eller avstå från sex, säger Muthanuka Siambango, som svar på frågan varför han valt att lägga delar av sin fritid på volontärarbete.

Obraim Nyambe berättar hur oerhört blyg han var när han besökte en hälsoklinik för första gången. Han stod i ett hörn och väntade tills en ung volontär kom fram och undrade vad han behövde.

– De hjälpte mig så mycket och gav mig bra rådgivning, så jag kände att jag också ville bli ungdomsvolontär och hjälpa andra.

Hiv och aids är ett stort problem i Zambia. Runt 12 procent av befolkningen mellan 15 och 49 år beräknas vara smittad. I åldersgruppen 20-24 år är kvinnor fyra gånger mer drabbade än män. Därför är det viktigt att ungdomar blir medvetna om hur de skyddar sig och var de kan få hjälp. Tonårsgraviditeter är ett annat stort problem; 42 procent av alla 18-åriga tjejer är redan gifta och många har hunnit få sitt första barn.

Trots att den nationella statistiken fortfarande är alarmerande så ser klinikens anställda ändå att arbetet med volontärer och särskilda ungdomshörn har gett en del positiva resultat: Färre tonårsgraviditeter, färre osäkra aborter och fler personer som besöker kliniken.

Svenskt stöd till bättre hälsa

Satsningen på ungas sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter är en del av ett stort program som Sida finansierar för att ge barn, mödrar och ungdomar bättre tillgång till en god sjukvårdoch i förlängningen förbättra deras hälsa.

Eftersom stödet går via Zambias hälsoministerium så är det i slutändan regeringen som ansvarar för att förbättra vården på distriktsnivå. De senaste åren har hälsostöd främst gått till icke-statliga organisationer, efter att ett korruptionsfall upptäcktes inom den statliga hälsosektorn 2009. Men nu har regeringen förbättrat sina kontroll- och styrsystem, och Sida har vidtagit flera åtgärder för att motverka korruption.

– Vi har bland annat ställt krav på att distrikten ska införa ett nytt bokföringssystem innan de får ta emot pengar och att de ekonomiansvariga ska ha fått utbildning i det, säger Ulrika Hertel, handläggare för stödet på Sveriges ambassad i Lusaka.

Det minskar risken för korruption drastiskt, i jämförelse med den manuella bokföring som distrikten tidigare använde och där man lätt kunde ändra siffror.

– Upphandling och riskreducerande åtgärder har tagit en del tid i början, men nu kan de olika distriktens handlingsplaner genomföras och exempelvis fler barnmorskor anställas. Det behövs för att förbättra vården och ge rätt service till unga, säger Ulrika Hertel.

Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />