Sverige har stött Naguru ungdomsmottagning i mer än 10 år En av många aktiviteter är hälsodialoger som leds av särskilt utbildade ledare.

På Naguru Health Centre lyssnar unga män och kvinnor på information om hälsa och sex.

Foto: Naguru Health Center

Resultatexempel

Unik ungdomsklinik pratar öppet om sex

Uppdaterad: 19 november 2014

En ung kvinna i vit klänning lämnar ungdomsmottagningen på baksidan av kliniken i Kampala-stadsdelen Bugolobi. I handen håller hon ett papper. Neråt stigen ut mot stora vägen möter hon en ung man. Tillsammans går de bort. Vilket besked har hon fått? Hade testet varit positivt, negativt? De ser ut att gå vidare i samförstånd. Kanske lyckliga över beskedet.

– Det här är ett allt-i-ett-center, säger Dennis Bukenya, kurator på Nagurus ungdomsklinik. Här kan de unga få information om sexuell hälsa, bli diagnostiserade, få behandling, rådgivning och emotionellt stöd.

Kliniken är tyvärr rätt unik i Uganda. Här finns få ungdomsmottagningar där unga människor blir så väl mottagna och får så god hjälp som här.

– Jag kommer hit då och då för man får gratis hjälp och stämningen är så positiv, säger Brian Musitwa, 22 år och universitetsstuderande.

Brian Musitwa testade sig för hiv på Naguru. Nu rekommenderar han sina vänner att besöka ungdomskliniken.

Idag kom han hit för att han kände sig lite dålig med huvudvärk. För ett par år sedan kom han hit och testade sig för hiv.

– Jag testades negativ och beskedet gjorde att jag nu vet var jag står och hur jag bör bete mig när det gäller sex.

Väntsal under tälttak

Inne på kliniken, som ligger på baksidan av Kiswa Health Centre i Kampala, sitter denna onsdagsmorgon ett 70-tal ungdomar och ett antal unga kvinnor på träbänkar under ett tälttak och väntar. Längst fram står en TV, som visar en film om ungdomshälsa och sex.

Till det yttre är det inget som talar för Naguru som en mönsterklinik. Den består av en liten byggnad med fem mycket små rum, fyra ombyggda containrar och ett tälttak emellan dem. I ett par av containrarna sitter sköterskor och tar emot besökare. I en annan sitter Prossy Namuddu och tar emot samtal på Heta linjen. Det senaste året kom det 12000 samtal.

–Idag var det en som frågade om man kan få friska barn om bägge är hiv-positiva. En annan var orolig eftersom hennes mens inte kommit. Jag bad henne komma hit. Det händer också rätt ofta att föräldrar ringer, berättar Prossy Namuddu.

Varje söndag sänder Naguru ungdomsklinik ett radioprogram - Simba. I direktsändning pratar man om sex och samlevnad med lyssnarna.

Från motstånd till efterfrågan

– Vårt center var kontroversiellt när det öppnade. Många föräldrar menade att vi uppmuntrade ungdomars sexliv. Men kostnaden för att hålla tyst om sex har varit högt i Uganda. Vi hade för 15 år sedan världens högsta andel hiv-smittade. Unga flickor har ofta utnyttjats för sex, både av äldre män och av sina “pojkvänner” därför att de inte haft kunskap eller kraft att säga nej, fortsätter kuratorn Dennis Bukenya.

Nu är vi faktiskt väldigt uppskattade. Föräldrar kommer hit med sina ungdomar. De ber om informationsfilmer att ta hem. Föreningar ber oss komma och prata och vi åker ofta ut i skolor och till ställen där ungdomar samlas, för att informera och diskutera. Lärarna känner sig ofta obekväma inför sexundervisningen.

Naguru ungdomsmottagning startades i liten skala 1994 av en svensk gynekolog. Sida gick in med stöd år 2000, och svarar idag tillsammans med några andra biståndsgivare för en stor del av budgeten. Vad har då detta center åstadkommit?

– Jag skulle säga att vi är en del av Ugandas framgångsrika kamp mot hiv. Vi har också varit viktiga för att öppna diskussionen och informationen om ungdomshälsa, sex, sexuella sjukdomar, graviditet och preventivmedel, menar Dennis Bukenya.

Under 2013 tog mer än 90 000 ungdomar del av NTHIC:s aktiviteter i skolor, på mottagningar och med stöd av ungdomsutbildare.

Inga aborter, men preventivmedel

Vid kliniken behandlas sexuellt överförda sjukdomar, här genomförs hiv-tester och både kondomer och aidsmediciner delas ut. Unga kvinnor kommer hit för graviditetstester och undersökningar under graviditeten och efter förlossningen.

En av sköterskorna, Beatrice, berättar att många unga kvinnor kommer hit för att få preventivmedel. Sprutor som skyddar under några månader är populärast. De oönskade graviditeterna är många. Abort är förbjudet i Uganda men trots det genomfördes under 2008 troligen cirka 300 000 illegala aborter. Ingrepp som ofta utgör en stor fara för de unga kvinnorna.

– Vi kan ge dem är viss behandling av skador, men främst råd och stöd. På en vanlig klinik får de sällan ens det, förklarar Beatrice.

Den öppna stödjande attityden är viktig. När det gäller sex och samlevnad möts de unga ofta av tystnad eller kritik både i skolan och hemma. Det är flest tjejer som kommer. Deras sexliv börjar i regel tidigare, de är mer utsatta för sexuella påtryckningar och dessutom är det de som riskerar att bli gravida.

– Vi jobbar för att deras pojkvänner och män också ska komma. Det är bäst om de är överens om preventivmetoder, säger Beatrice.

Dennis Bukenya har hjälpt till att göra Nagurus ungdomklinik till ett öppet och välkomnande center för Kampalas unga. Dennis Bukenya menar att sådana här center borde finnas på många andra ställen. 

– Ja, varje klinik borde ha en ungdomsavdelning. Vi har tiggt om det hos myndigheterna och biståndsgivarna. Nu försöker vi stötta de kliniker som försöker göra något, genom att besöka dem och utbilda dem.


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />