Blandina Sembu från Tanzania intervjuades i samband med seminariet om ICT och kvinnligt entreprenörskap som hölls på Sida hösten 2013.

Blandina påpekar att många kvinnliga entreprenörer fortfarande saknar kunskap om ny teknik som skulle kunna göra dem mer framgångsrika och utveckla deras mikroföretagande.

Foto: David Isaksson/Global Reporting

resultatexempel

Blandinas viktigaste arbetsredskap är mobiltelefonen

Uppdaterad: 9 juni 2014

Ny teknik är ett viktigt verktyg för mikroföretagare, inte minst för kvinnliga entreprenörer som ofta arbetar i den informella sektorn. För Blandina Sembu från Tanzania är mobiltelefonen avgörande för framgång.

– Nästan varenda kvinna är entreprenör. Vi driver småföretag för att det inte finns några andra sätt att få inkomster – om vi inte ska vara beroende av våra män.

Blandina Sembu är tv-programledare i Tanzania och en hängiven entreprenör. Allt började när Blandina, som då arbetade på en organisation för människor med funktionshinder, såg behovet av att stötta kvinnor i deras företagande. Hon gick till ett tv-bolag och föreslog att de skulle göra ett program om kvinnors situation.

– Det slutade med att jag blev programledare för programmet, konstaterar Blandina och skrattar.

Tanken med programmet är att stödja och inspirera kvinnor att bli entreprenörer eller engagera sig inom politik eller kultur och i dag är Blandina ett känt tv-ansikte. Hon har också själv startat ett litet företag där hon lagar och säljer mat. I stället för att ställa sig i ett gathörn eller på en marknad, som brukligt är, använder hon telefonen för att göra en lista över kvinnor och deras arbetsplatser. Hon tar sedan emot beställningar från dem, maten betalads med hjälp av mobilen och levereras sedan direkt till kontoren.

– Jag är en typisk gatuförsäljare, en sån där som köper och säljer saker och som kämpar på, även om vinsten är liten, så självklart har jag nytta av den nya tekniken, fortsätt hon.

Blandina påpekar att många kvinnliga entreprenörer fortfarande saknar kunskap om ny teknik som skulle kunna göra dem mer framgångsrika och utveckla deras mikroföretagande.

– Utvecklingen har gjort att många kvinnor har möjligheter att köpa telefoner och andra verktyg, men inte fullt ut kunskapen i hur de ska användas. Men jag tror potentialen är stor.

En del män känner sig hotade av den nya frihet som kvinnor får med hjälp av mobiltelefoner och annan ny teknik och försöker begränsa deras rörlighet. Blandina är dock inte särskilt oroad över detta.

– Vad vi behöver göra är att utbilda männen så att de förstår vad kvinnorna gör. När stålarna rullar in brukar männens attityd snabbt ändras. Cash is king, också i Tanzania!

Vilka råd vill då Blandina ge de kvinnor som vill starta företag?

– Saker som kapital och kunskap kan lösas bara du har viljan. Idéerna och tron på att det är möjligt kommer först, pengarna sen!


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />