tanzania

Utvecklingen i Tanzania

Uppdaterad: 15 januari 2015

I Afrikas hjärta ligger Tanzania, hemvist till Kilimanjaro och nationalparken Serengeti. Sina natursköna rikedomar till trots lever en majoritet av befolkningen i fattigdom. Fattigdomsminskning är ett centralt politiskt mål i landets utvecklingsstrategi.

Man tror att det har funnits människor i det område som nu är Tanzania längre tillbaka i tiden än någon annanstans. Här har arkeologer funnit lämningar av så kallade förmänniskor (australopithecus afarensis) som levde för tre, fyra miljoner år sedan.

Dagens Tanzania är en union mellan fastlandet och det självstyrande öriket Zanzibar i Indiska oceanen. Här finns Afrikas högsta och lägsta punkter: berget Kilimanjaro, vars topp reser sig nära 6 000 meter över havet, respektive Tanganyikasjön, vars botten ligger 385 meter under havsytan. Tanzanias befolkning visar på en stor etnisk mångfald. På fastlandet hör de flesta invånare till olika bantufolk; befolkningen på öarna Zanzibar och Pemba har till största delen sin härkomst från fastlandet men också arabiskt ursprung.

Spänningarna mellan kristna och muslimer har ökat de senaste 20 åren. Däremot är ingen av de cirka 120 etniska grupperna så stor att den dominerat över de andra och landet har i stort sett klarat sig undan de interna stridigheter som plågat många av dess grannar. Det gör att Tanzania kan räknas till ett av de mest stabila och säkra länderna i Afrika söder om Sahara.

Under självständighetshjälten Julius Nyereres styre från början av 1960- till mitten av 1980-talet sågs landet av många som ett föredöme för utveckling, med socialism i afrikansk tappning. Ekonomiska kriser, ineffektiv förvaltning och stort biståndsberoende har fått den bilden att blekna. I dag är dock situationen en annan efter övergången till flerpartisystem och marknadsekonomi. Revolutionära partiet (CCM) dominerade länge politiken helt men oppositionen har börjat bjuda allt större motstånd.

De senaste tio åren har Tanzania nått en positiv utveckling på flera områden. Landets ekonomi har stärkts och tillväxten är en av de högsta i Afrika, dock med en något ojämn fördelning. Ett stabilare politiskt läge har också inneburit att investeringar strömmar in i landet i större utsträckning än tidigare. Därtill har fattigdomsminskningen blivit ett centralt politiskt mål. Tanzania också gjort stora framsteg inom hälso- och undervisningsområdena.

En majoritet av Tanzanias befolkning lever i fattigdom, varav de stora flertalet bor på landsbygden. 2010 antog Tanzania en ny strategi för fattigdomsbekämpning som fokuserar på tre huvudområden:

 • Ekonomisk tillväxt för minskad inkomstfattigdom
 • Förbättrad livskvalitet och social välfärd
 • Demokratisk samhällsstyrning och ansvarsutkrävande

Olika stöd för olika ändamål

Sverige stödjer Tanzanias utvecklingsagenda bland annat genom ett budgetstöd som underlättar reformer av statsförvaltningen och utvecklingen av samhällsservice till de mest utsatta.

Sveriges nuvarande fokusområden i Tanzania:

 • Energi
 • Utbildning och yrkesutbildning
 • Tillväxt, jobb och marknadsutveckling
 • Landrättigheter
 • Demokratiskt ansvarsutkrävande och transparens
 • Forskning

Läs mer om Sidas arbete i Tanzania.


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

 • tip a friend
 • share
Tipsa en vän
" />