Bön för fred i den katolska kyrkan El Kepeaya i Khartoum, Sudan.

Bön för freden i den katolska kyrkan El Kepeaya i Khartoum. Religiösa samfund kan spela framträdande roller i en fredsprocess.

Foto: Phillip Dhil/EPA/Scanpix

resultatexempel

Kyrkan bidrar till fred

Uppdaterad: 8 augusti 2014

Religiösa samfund kan spela framträdande roller i en fredsprocess. Ett exempel är det kristna rådet i Sudan som arbetar för att underlätta dialog och överbrygga motsättningar mellan olika etniska och religiösa grupper.

Svenska Lutherhjälpen stödjer initiativet, som också finansieras av Sverige genom Sida.

Det handlar bland annat om att stödja socialt arbete bland landets många internflyktingar samt skapa forum för dialog och konfliktlösning mellan kristna och muslimska grupper.

Inget religiöst perspektiv
Målet är att överbrygga etniska och lokala konflikter, berättar Joy Kwaje från Sudans kristna råd.

– Vi har suttit ned och diskuterat fredsfrågor utan att lägga ett religiöst perspektiv på detta, säger hon. Vi har samtalat som kvinnor i behov av solidaritet och inte som kristna eller muslimer.

Fattigdomen är utbredd
Fredsavtalet mellan Sudans regering och rebellstyrkorna i de södra delarna av landet var naturligtvis ett välkommet slut på de stridigheter och konflikter som lett till att miljontals människor dödats eller drivits på flykt.

Men behovet av stöd och humanitära insatser är fortfarande stort i ett land med utbredd fattigdom och där stora delar av befolkningen saknar tillgång till rent vatten och toaletter.


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />