Snickarstudenter på ett ungdomscenter I Sudan arbetar med sina praktikprojekt.

Snickarstudenter på ett ungdomscenter arbetar med sina praktikprojekt. Många ungdomar erbjuds yrkesutbildning till snickare, skräddare, murare eller frisör efter det 21 år långa kriget som hindrade dem från att gå i skolan.

Foto: Michael Njogu/SCS

resultatexempel

Rädda Barnen försvarar barns rättigheter i Södra Sudan

Uppdaterad: 8 augusti 2014

I södra Sudan har många barn levt sina liv i skuggan av krig och många har utnyttjats som barnsoldater. Flera år efter krigsslutet är det fortfarande många barn som bär vapen. Rädda Barnens projekt i södra Sudan har som mål att stärka barns rättigheter.

– Fattigdomen gör att många barn låter sig rekryteras som hemvärnssoldater. Efter fredsavtalet 2005 med norra Sudan har gamla klankonflikter inom södra Sudan blossat upp, vilket gör att byarna behöver bevaka hus och boskap, förklarar Kevin Heraniah, programansvarig i södra Sudan.

När Kevin Heraniah beskriver barns villkor i södra Sudan växer en mycket svår bild fram: barnarbete, sexuella övergrepp, sexuell exploatering, kidnappningar, tidiga äktenskap och bristande skolgång. Han lägger till att diskriminering av barn, särskilt av flickor och av handikappade barn är vanligt.

Rädda Barnen arbetar för att stärka kunskaperna om barns rättigheter – både hos barn, föräldrar, lärare och andra vuxna. Även militärpersonal, poliser, politiker och andra nyckelpersoner har fått information och utbildning.

Kriget varade i 21 år och var ett av de längsta i Afrika. Mer än 1,5 miljoner människor dödades och fyra miljoner drevs på flykt. Situationen har förvärrats av naturkatastrofer, klanstrider och politisk instabilitet. Södra Sudan har den högsta barnadödligheten och den lägsta utbildningsnivån i hela världen.

Yrkesutbildningar ger nytt hopp

Många ungdomar, inte minst barnsoldaterna, kunde inte gå i skolan under krigsåren och erbjuds därför yrkesutbildning till snickare, skräddare, murare eller frisör.

– När de är färdiga får de en uppsättning verktyg och vi försöker hjälpa dem att få mikrolån så att de kan starta ett eget företag, berättar Kevin Heraniah.

Under kriget kidnappades många barn och fördes till norra Sudan där de blev slavarbetare och ofta även sexuellt exploaterade. Fredsavtalet slog fast att kvinnor och barn under 18 år skulle sändas hem. Rädda Barnen arbetar med att spåra de frisläpptas familjer för att kunna sammanföra dem.

Sida stödjer Rädda Barnens arbete i södra Sudan med 24 miljoner svenska kronor under perioden 2009-2011.

– Vi når fler än 100 000 barn och ungdomar med vårt arbete i södra Sudan. Barnen har en enorm styrka att hantera sin egen situation, bara de får lite hjälp på vägen, berättar Denise Stuckenbruck, regional programansvarig för Rädda Barnen.


 


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />