Poliser i södra Sudan.

Trafikpoliser i södra Sudan. När freden slöts mellan norra och södra Sudan i januari 2005 fungerade i stort sett ingenting i samhället. Sedan dess har FN-organet UNDP arbetat för att bygga upp viktiga institutioner – inte minst rättssystemet.

Foto: Sven Torfinn/Panos/Silver

resultatexempel

Poliser får utbildning i södra Sudan

Uppdaterad: 8 augusti 2014

En fungerande poliskår är grunden för ett rättssäkert samhälle. I södra Sudan arbetar FN-organet UNDP med utbildning av poliser.

När freden slöts mellan norra och södra Sudan i januari 2005 fungerade i stort sett ingenting i samhället. Sedan dess har FN-organet UNPD arbetat för att bygga upp viktiga institutioner – inte minst rättssystemet.

– Det här landet har gått igenom 22 års krig som förstörde allt, säger Nelson Mbu, UNDP Rule of law officer i ett tv-inslag producerat av UNDP.

Fortfarande är mycket i dåligt skick. Det betyder att vi behöver bygga upp allt från början, som att skapa institutioner för rättvisa till exempel polis, fängelser och domstolar. En viktig start är att se till att poliskåren är välutbildad. Mycket handlar om att gå från ett militärt sätt att se på lag och ordning till ett civilt sätt. Fram till våren 2009 hade tolv träningscenter för polis bildats. Projektet pågår fram till juni 2010. 

– Vi lär till exempel ut polisetik, säger Fred Yiga, UNDP Police training consultant, till UNDP TV. Vi gör pilotprojekt där vi bygger upp poliskontor och tillsätter polistjänster.

UNDP bygger också upp fängelser och stödjer domstolar.

– Nästan allt i Södra Sudan i dag är en utmaning, säger Ruben Madol vid South Sudan Supreme Court i tv-inslaget. Våra största utmaningar är att vi behöver kvalificerade domare, utbildad kringpersonal, kontor och arbetsmaterial. Vi börjar från noll och det är därför vårt samarbete med UNDP och andra internationella partner är avgörande.

 


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />