Hälsoarbetare i Somalia

Ayan Ali är hälsoarbetare i Borama, Somaliland. Hon besöker regelbundet familjer i deras hem för att följa upp barnens utveckling och uppmuntra gravida kvinnor att söka upp barnavårdscentralen.

Foto: David Isaksson, Global Reporting

Universitet med engagemang i lokalsamhället

Uppdaterad: 10 februari 2015

I staden Borama i Somaliland har Amoud-universitetet utvecklat ett unikt hälsoarbete som bland annat omfattar en stor satsning på mödra- och barnhälsa, samt på människor med psykiska sjukdomar. Projektet stöds av en svensk-somalisk forskarförening (SSRA) med finansiering från Sida och Forum Syd.

Staden Borama i Somaliland ligger som en grön oas mitt i dammigt och kargt landskap på gränsen till Etiopien. Här ligger Amoud-universitetet, som förmodligen är det största och mest prestigefyllda universitetet på Afrikas Horn.

På 1950-talet fanns det flera kvalificerade skolor i Borama, men i början av 1990-talet slogs landet sönder av kriget. Amoud-universitetet öppnade 1996 efter att en grupp forskare från den somaliska diasporan bestämt sig för att på nytt etablera högre utbildning i Somaliland. Sedan dess har många framstående akademiker återvänt för att bidra till Somalilands utveckling. Idag har Amoud 4500 studenter inom allt från medicin till IT. Universitetet är också känt för sitt starka engagemang i lokalsamhället.

Vårdcentral med fokus på mödra- och barnavård

I en annan, fattig del av staden ligger en liten mödra-och barnavårdscentral. Där är det fullt med kvinnor och barn. En sjuksköterska tar emot och skriver in dem som precis kommit. Här har de lokala myndigheterna och Amoud-universitetet byggt upp ett system för primärvård som når ut till närmare 20 000 människor som lever i fattigdom.

På vårdcentralen arbetar tio så kallade hälsoarbetare, alla kvinnor, inom ramen för ett projekt som finansieras av Sida och Forum Syd. En av dem är Ayan Ali.

– Jag har arbetat här i två år. Anledningen till att jag engagerade mig var att jag ville bidra till att folk får det bättre, berättar hon.

Som hälsoarbetare besöker Ayan Ali regelbundet familjer i deras hem. Hon följer upp barnens utveckling, uppmuntrar gravida kvinnor att söka upp barnavårdscentralen och ser till att familjen snabbt får kontakt med en läkare när det behövs.

Kunskapsspridning om mentalsjukdomar

Hälsoarbetarna arbetar också aktivt för att motverka de fördomar som finns mot människor med mentalsjukdomar. Fadume Bille är sjuksköterska och ansvarig för det dagliga arbetet:

– En av de viktigaste saker vi kan göra är ett utbilda människor och ge dem kunskap. För det mesta fungerar det bra. De vi träffar lyssnar och vill lära sig mer nytt, de vill ju att deras liv ska bli bättre, konstaterar hon.

Vi lämnar kliniken och vandrar ut i Borama. Mohamed är i dryga 20-årsåldern. Han visar bänken inne i det enkla huset där han bor. Det var här familjen höll honom fastkedjad nästan dygnet runt under flera år. För dem var han bara galen, kanske besatt av en demon eller en ond ande. Att Mohamed lider av en bipolär sjukdom kunde familjen omöjligt veta. Nu är han sedan ett år på väg tillbaka i livet. Medicin, samtal och vad som på fackspråk kallas psykoedukation har gjort att Mohamed fått ett drägligt liv. Och familjen har förstått vad han lider av.

Mohamed är långtifrån ensam. Ofta möter man dem längst in i någon vrå när man besöker fattiga familjer i Afrika, Asien eller Latinamerika; smutsiga, undernärda, undanskuffade för att inte synas eller skämma ut familjen. I ett fattigt samhälle där möjligheterna till drägligt liv är begränsade är de som fysiskt eller psykiskt funktionshindrade ofta de allra mest utsatta.

– De som mår dåligt mentalt behöver terapi, rådgivning och medicin istället för att bli inlåsta. Men tyvärr saknar de flesta kunskap om vad det är som drabbat deras anhöriga, konstaterar läkaren Abdirahman Gurgurte som regelbundet träffar Mohamed.

Idag studerar Mohamed och hjälper till med saker hemma. Vad tänker han om sin egen familj?

– Jag tror inte att de visste bättre, de försökte nog hjälpa mig på sitt vis, säger Mohamed i dämpad ton.

Förutom vårdcentralen har Amoud-universitetet även startat en psykiatrisk avdelning ihop med det lokala sjukhuset i Borama. Man driver också ett sjukhus som är inriktat på gynekologi och barnhälsovård.

 


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />