En somalisk soldat talar med en kvinna och några pojkar i Mogadishu.

År av inbördeskrig och strider mellan olika grupper har gjort att många i Somalia tror att det är omöjligt att ena folket. Genom utbildningar och workshops vill dialog för fred bryta den inställningen.

Foto: Mohamed Dahir/AFP/Scanpix

resultatexempel

Stora barriärer måste korsas

Uppdaterad: 7 augusti 2014

I ett land som varit svårt drabbat av hårda interna strider är det stora problemet att få grupper att faktiskt prata med varandra. Dialog för fred jobbar med just det.

Dialog för fred är ett samarbete mellan Interpeace, Academy for Peace and Development (APD), Centre for Research and Dialogue (CRD) och Puntland Development Research Centre (PDRC).

År av inbördeskrig och strider mellan olika grupper har gjort att många i Somalia tror att det är omöjligt att ena folket. Genom utbildningar och workshops vill Dialog för fred bryta den inställningen. En viktig del i det jobbet är att skapa neutrala platser där grupper som trodde att de inte kunde vistas i samma rum kan träffas.

Stor kraft läggs på att involvera kvinnor och ungdomar i arbetet med att bygga fred i Somalia, genom speciella utbildningsdagar för kvinnor och aktiviteter där ungdomar kan samlas.

Ett stort hot mot säkerheten i Somalia är de många beväpnade grupperna som strider mot varandra. Ett exempel är Medinadistriktet som var en välbärgad del av Mogadishu, men de beväpnade grupperingarna som fanns i området hade en intern konflikt. På två år förstördes området, familjer delades och kunde inte flytta från en gata till en annan.

Folket i Medina jobbade med Centre for Research and Dialogue, CRD, för att ena de två parterna. Workshops för att bygga upp tilliten mellan de två grupperna och göra så att de klarade av att leva tillsammans utan att behöva ta till våld fungerade och folket kunde återigen röra sig fritt i Medina.

Många andra områden i Somalia behöver samma hjälp.


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />