Karta Somaliland

Foto: cc

Somaliland

Uppdaterad: 11 februari 2015

Somaliland är en region i Somalia med cirka 3,5 miljoner invånare. Regionen utropade självständighet 1991 men har inte erkänts av något annat land.

I praktiken har Somaliland fungerat som en självständig stat sedan den somaliska centralregeringens kollaps 1991. Samma år utropade sig regionen som en självständig stat, men ännu har inget annat land erkänt Somaliland. Sveriges utvecklingssamarbete med Somaliland är en del av det samlade stödet till Somalia, som 2013 uppgick till totalt 374 miljoner kronor. Den andel som gick till Somaliland motsvarade ca 20-30 procent.

Ett relativt fredligt samhälle

Somaliland var tidigare en brittisk koloni och blev självständigt 1960. Efter självständigheten ingick Somaliland i en union med den tidigare italienska kolonin i Somalia. Till skillnad från övriga Somalia har Somaliland varit relativt fredligt från mitten av 1990-talet, även om oroligheter uppstår med jämna mellanrum i det omtvistade området som gränsar till regionen Puntland. Somaliland har genomfört ett antal val under de senaste tio åren. Det senaste valet genomfördes 2012 och bedömdes av internationella observatörer som fria men inte fullt ut rättvisa, vilket oroar inför den fortsatta demokratiseringen.


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän