Nilza522

Nilza dos Santos arbetar som kamratutbildare efter att hon gick en 10-dagars kamratutbildning om "Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter".

Foto: Kate Thomas

Fakta

Sexuell och reproduktiv hälsa i Moçambique

Uppdaterad: 9 juni 2014

Vad?

Målet med programmet är att förbättra ungdomars sexuella reproduktiv hälsa och rättigheter i Moçambique. I detta ingår att utveckla av en nationell strategi, institutionellt stöd och kapacitetsuppbyggnad, minska förekomsten av för tidigt födda och tonårsgraviditeter, minska förekomsten av hiv och aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar bland ungdomar och minska förekomsten av minderåriga förbindelser. Programmet arbetar både med rådgivning, informationsspridning via kamratutbildare och att förbättra tillgången till olika hälsotjänster.

Hur mycket?

Sida stödde programmet med 79 700 000 kronor 2005-2012.

Vem?

Mocambiques regering tillsammans med UNFPA

Resultat

Geracao Biz når över fyra miljoner ungdomar per år genom aktiviteter både i och utanför skolan samt inom sjukvården. Programmet utbildar över 1000 unga aktivister och kamratutbildare per år. De ungdomsanpassade klinikerna hade under 2013 drygt 800 000 besök av ungdomar under 24 års ålder (varav ca 640 000 flickor och unga kvinnor).


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />