Resultatexempel

"En riktig man är inte rädd för jämställdhet"

Uppdaterad: 9 juni 2014

Att slå sin fru är en allmänt accepterad form av hemmavåld i en tredjedel av hushållen i Moçambique. En ny generation av unga män som Adao Joao Paia (21 år) tar avstånd från detta hårda synsätt genom att uppmuntra männen att ta plats i köket, och förändra deras sätt att se på kvinnor.

“Många män våldtog sina fruar och flickor. Jag trodde att det var så en man skulle vara för att bli respekterad. Att det förväntades av en man att man ska vara våldsam mot kvinnor, att ha många kvinnor och att agera på ett brutalt sätt. Jag antar att man kan säga att jag var ganska vilsen" erkänner Adao.

Adao Joao Paia anslöt sig till HOPEM Men for Change Network år 2013. Hans syn på kvinnors och mäns roller i samhället förändrades radikalt. Han förklarar:

"Här lär vi oss en helt annan sak: att vara en hedersvärd man, en ödmjuk och samlad man som deltar i hemmets sysslor. En man som är medveten; en man som väljer bort våld och söker dialog".

Manlighet

Enligt FN-rapporten ”The World’s Women” från 2010, upplever minst var tredje kvinna i Moçambique våld i hemmet under sin livstid. Bakgrunden till detta är djupt rotad i ojämlika maktrelationer mellan kvinnor och män och könsbaserad diskriminering. Så många som 37 % av kvinnorna till och med rättfärdigar och tolererar att bli slagna då och då, och accepterar detta som en lämplig bestraffning. Även om våldtäkt är förbjudet enligt lag upprätthålls den inte på ett effektivt sätt; fortfarande tvingas ett stort antal skolflickor att ha sex med sina lärare för att gå vidare till nästa årskurs. Och våldtäkt inom äktenskapet anmäls sällan, trots att det är vanligt förekommande.

HOPEM Men for Change Network har för avsikt att vända trenden genom att koppla samman 25 civila samhällsorganisationer och människorättsaktivister. Nätverket vänder sig till män och pojkar mellan 15 och 49 år. Man fokuserar på jämlikhet mellan könen och tar avstånd från skadligt maskulint beteende för att förbättra situationen för kvinnor, män och barn i samhället. Adao förklarar:

”Målet är i huvudsak att ifrågasätta, lyfta upp problemen till ytan och att finna en lösning på det här, för att engagera fler män att delta i hushållsarbetet som allmänt anses vara ett kvinnogöra”.

Män i köket

HOPEMs Män i köket-program inriktar sig på våld mot kvinnor och flickor och stödjer jämställdhet mellan könen genom att låta männen delta i hushållsarbetet. Adao anmälde sig till programmet därför att han kände ansvar gentemot sin familj.

"Jag lärde mig att laga mat och nu tycker jag jättemycket om att vara i köket eftersom jag har fått komplimanger från mina småbröder och systrar – det gör mig glad. Dessutom kommer någon definitivt att säga att maten som jag har lagat är god – jag förvånar mig själv ibland” säger Adao.

I programmet tar man upp och diskuterar jämställdhetsrelaterade ämnen varvat med workshops, där man t.ex. lagar näringsriktiga måltider baserade på lokala råvaror. Som en del i en utbildningskampanj använder man ett mobilt kök för att väcka mäns nyfikenhet. Köket placeras på offentliga platser, utanför barer och nattklubbar. Sedan 2012 har 846 unga män deltagit i programmet, vilket indirekt når över tiotusen människor. Adao reflekterar: ”Jag tror att programmet hjälper oss att förändra sättet att se på situationen och anta en annan inställning - en annan bild. De försöker skapa ett annat samhälle där varje individ kan utmärka sig i förhållande till andra. Det är ett sådant samhälle som jag vill ha".

En förebild

Nu ser Adao sig som en förebild för sina kamrater. Men inte alla i samhället är redo för en sådan revolution ännu.

”I Moçambique är det inte normalt att män utför kökssysslor. Jag är inte rädd för att bli utpekad eller retad. Allt jag vill är att engagera mig i arbetet med mänskliga rättigheter för alla, och att kämpa mot våldet", säger han.

Adao har lyckats åstadkomma en förändring i sin egen familj, och tack vare det har han inspirerat många av sina vänner. Han drar slutsatsen att, ”när jag nu har lagat den här rätten skulle jag vilja uppmana alla pojkar och män att ändra sitt beteende och bryta ner stereotyper som säger att män inte ska stå i köket.

"En riktig man är inte rädd för jämlikhet".

Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />