resultatexempel

Elektricitet sätter fart på Moçambiques landsbygd

Uppdaterad: 23 juni 2014

Det är mindre fattigt här nu. Situationen har förändrats mycket sedan elen kom. I Moçambique har bara omkring 14-15 procent av hushåll el hemma. Med svenska biståndspengar pågår ett elektrifieringsprojekt i tre provinser av landet.

I sanden framför Inacios lilla verkstad ligger cykeldelar, däck och verktyg. I flera år har Inacio försörjt sig och sin familj om sju personer genom olika arbeten i den lilla verkstaden som ligger intill vägen i byn Inhasonha i norra Moçambique. Cykel är ett vanligt transportmedel när få har råd med bil, motorcykel eller ens bussbiljetter, så det finns alltid arbete. Vad som är nytt för Inacio och hans affärsverksamhet är elmätaren på väggen ovanför arbetsplatsen och den enkla svetsen som är kopplad till eluttaget.

Sedan två år tillbaka löper elkablarna i luften längs med vägen i byn. Med svenska biståndspengar pågår sedan många år ett elektrifieringsprojekt där mindre byar och orter i regionerna Sofala, Manica och Tete får elektricitet framdragen.

 - Det är en stor skillnad. Med elektriciteten och svetsen har saker blivit bättre för jag kan tjäna pengar och köpa saker till familjen. Mycket har förändrats i byn när människor har kunnat köpa kylskåp och kan köpa kött och fisk och förvara varorna kallt för att sälja, säger Inacio.

I Moçambique har andelen hushåll som har tillgång till el nästan fördubblats de senaste tio åren. Ändå har bara omkring 14-15 procent av alla moçambikier el hemma. Utbyggnaden av elnätet går långsamt då avstånden är stora och det nationella elbolaget inte drar fram el till de byar där det inte är kostnadseffektivt. Utöver elektrifieringsprojektet i de tre provinserna betalar Sverige 60 procent av den nödvändiga reparationen av två vattenkraftverk i de centrala delarna av landet. Dessutom får elbolaget expertstöd för att kunna skaffa ett fördelaktigt lån för resterande 40 procent. Genom det beräknas vattenkraftens elproduktion öka till cirka 100 megawatt, vilket utgör omkring 10 procent av Moçambiques elbehov. Men även om biståndssatsningen för elektrifiering är relativt dyr – det har exempelvis kostat fem miljoner att dra fram elkablarna till fyra byar i området, där 230 hushåll och småföretag hittills anslutit sig – så innebär tillgången till el i området en utveckling som får ringar på vattnet.  Förutom att det ger en viktig basservice, som att kliniker kan kyla sina mediciner och skolor kan ha öppet på kvällstid för bland annat vuxenutbildning, så ger småföretagande en sakta ökande tillväxt lokalt. Det innebär också en förenkling av kvinnors ofta tunga sysslor, vilket gör att de kan lägga tiden på annat. 

 - Det innebär mindre arbete för kvinnorna. De behöver inte gå till odlingarna eller marknaden varje dag om de har kyl och frys, säger Inacio.

Ännu Inacios familj inte fått el hemma, huset ligger en bra bit in från huvudgatan, men han sparar pengar för att dra in el och kunna köpa tv, kyl och frys. Möjligheten att utöka cykelverksamheten med enklare svetsjobb har gett ökade inkomster för Inacio och hans familj. Innan han drar igång svetsen och fäller ned sina svetsarglasögon säger han:

 - Det är mindre fattigt här nu. Situationen har förändrats mycket sedan elen kom.


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />