Jerome Verdier, ordförande för Liberias Sanningskommission.

Efter tjugo år av krig är Liberias sanningskommission en viktig förutsättning för att offer och förövare ska kunna samexistera. Tack vare stöd från Sida har vittnesmålen kunnat samlas in. Jerome Verdier är ordförande för sanningskommissionen.

Foto: Tim A. Hetherington/Panos/Silver

resultatexempel

Sanningen ska läka Liberias krigsskador

Uppdaterad: 7 augusti 2014

Liberia kämpar i dag med att bygga en fungerande statsapparat. Efter tjugo år av krig och övergrepp är Liberias Sanningskommission en viktig förutsättning för att offer och förövare ska kunna samexistera i fred i framtiden. Tack vare pengar och stöd från Sida har vittnesmålen kunnat samlas in av kommissionen.

 – Efter att de hade dödat och dödat sa några av soldaterna att de var trötta på dödandet. Så de beslutade att ta pengar från de få av oss som var där och sedan låta oss gå, säger Winifred Kemo.

Winifred Kemo är en av dem som vittnat inför Liberias Sanningskommission om massakern i St. Peters Lutheran Church i Monrovia.

Tack vare pengar och stöd från Sida har vittnesmålen kunnat samlas in av kommissionen.

Det var på natten söndagen den 29 juli 1990 som ett 30-tal soldater ur Armed Forces of Liberia stormade St. Peters Lutheran Church, där 2 000 flyktingar gömt sig sedan rebellstyrkor intagit huvudstaden. Under hela natten hördes skrik och skottlossning från kyrkan och när morgonen kom hade 600 män, kvinnor och barn dödats med skjutvapen och machetes.

Massakern i kyrkan var ett av åtskilliga övergrepp mot civila under krigsåren 1979-2003.

Säkerheten viktig

Liberia kämpar i dag med att bygga en fungerande statsapparat och vi bedömer att sanningskommissionen är en viktig förutsättning för att offer och förövare ska kunna samexistera i fred i framtiden. Vi har därför satsat särskilt på att stärka säkerheten för vittneslämnare, och att sprida kännedom om kommissionens arbete genom en mängd kanaler, från t-shirttryck till radio- och tv-sändningar.

Ett uttalat fokus för kommissionen är att förmå kvinnor som Winifred Kemo att vittna, och att då särskilt berätta om könsmotiverade övergrepp. Totalt har över 18 000 vittnesmål samlats in och sanningskommisionens hearings har uppmärksammats stort i landet. Som ett resultat av kommissionens arbete höjs nu röster för en FN-ledd krigsförbrytartribunal.

– Att förlåta är inte att ignorera rättvisan. Det är att älska andra, hela oss själva och befria våra själar. Rättvisa kan, ska och kommer att skipas även om vi förlåter förövarna, säger Sanningskommissionens ordförande Jerome Verdier.

Winifred Kemo kommer aldrig att glömma skräcknatten i St. Peters Lutheran. Hur hon stänktes ned av blod och hjärnsubstans från barn intill henne som höggs ner av soldaterna. Hur kvinnor samlades ihop och våldtogs innan de mördades. Minnesbilder som hon delar med åtskilliga överlevare från Liberias våldsamma år, och som måste in i offentlighetens ljus för att landet ska kunna ta sig vidare.

 


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />