Liten livsmedelsbutik i Liberias huvudstad Monrovia.

Genom UNDP's mikrolån har bland annat den ensamstående mamman Kebben Sumbe kunnat bygga upp en affärsverksamhet som betalar skolgången för sina egna och sju andra barn.

Foto: Urs Flueeler/Keystone/Scanpix

resultatexempel

Kvinnlig företagsamhet ska lyfta Liberia

Uppdaterad: 7 augusti 2014

Kenyeh Barlay på UNDP i Liberia är med och bygger upp ett system för mikrokrediter i Liberia. Det har visat sig särskilt lönsamt att ge mikrokrediter till kvinnor.

– Det är sannolikare att kvinnor betalar sina skulder, och de lägger i högre grad de intjänade pengarna på familjen än använder dem för egen vinning, säger Kenyeh Barlay.

Kvinnornas ställning i Liberias ekonomi är viktig för att bygga freden i landet. 80 procent av ekonomin i den informella sektorn utgörs helt av kvinnors arbete, och då kvinnor därtill ofta är hushållens överhuvuden utgör de ett självklart mål för UNDP:s satsning på mikrokrediter i landet.

– Jag fick låna 300 liberianska dollar. Med de pengarna kunde jag köpa tre behållare olja som jag började sälja. Efter ett tag kunde jag betala tillbaka pengarna till UNDP och då fick jag låna 10 000 till.

Det berättar Kebben Sumbe, en ensamstående kvinna som med hjälp av mikrokrediter har lyckats bygga upp en lönsam verksamhet som inte bara försörjer hennes egna barn, utan även möjliggör skolgången för sju barn till bekanta.

Hon brukade bada i en platsbalja utanför huset, nu inreder ett nytt hem, med kök, badrum och toalett.

– Jag är så tacksam för att UNDP gett mig styrkan att som ensamstående kvinna kunna bygga ett sådant här hus, säger hon när hon visar runt i det som ska bli hennes och barnens nya hem.

Växande verksamhet

Mikrokrediter går ut på att individer får låna en liten summa pengar för att kunna starta en verksamhet. I takt med att verksamheten växer betalas lånet av. Dessa låntagare skulle inte bedömas som kreditvärdiga av en vanlig bank.

Tre fjärdedelar av landets invånare lever i extrem fattigdom, men Kenyeh Barlay känner hopp inför styrkan i kvinnornas deltagande i byggandet av Liberias ekonomi:

– Kvinnor är väldigt bra på att få små verksamheter att växa med bara en liten injektion av pengar.

 


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />