Samir Ibrahim, medgrundare och VD för SunCulture

Fotograf Frida Rodhe

Samir Ibrahim, medgrundare och VD för SunCulture.

Kvinna framför en av SunCultures bevattningsband.

Fotograf SunCulture

Bevattningssystemet kan ta tillvara på vatten från vilken vattenkälla som helst och pumpas ut genom
droppband under kvällar och tidiga morgnar.

Ibrahim Adan, en av lantbrukarna från kooperativet Rhamu Farmers

Fotograf Andrew Kipchirchir Chemoiywo

Ibrahim Adan, en av lantbrukarna från kooperativet Rhamu Farmers.

Resultatexempel

Nytt bevattningssystem når ut till de allra fattigaste

Uppdaterad: 3 juni 2016

Mandera är en av de fattigaste delarna av Kenya där 88 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Genom att samarbeta för att sprida en och samma innovation har de två innovatörerna SunCulture och Islamic Relief Kenya lyckats förenkla vardagen för många av de fattigaste lantbrukarna i Mandera.

SunCulture, ett företag baserat i Nairobi, och Islamic Relief Kenya, en NGO med många års erfarenhet av att arbeta med och mobilisera småskaliga lantbrukare i Mandera,har båda fått stöd från två challenge funds, Powering Agriculture och Securing Water for Food. Stödet ligger inom Sidas partnerskap med USAID, och används för att kunna sprida och sälja ett soldrivet bevattningssystem till främst småskaliga lantbrukare i Kenya.

Bevattningssystemet Agrosolar Irrigation Kit

Bevattningssystemet, Agrosolar Irrigation Kit (ASIK), har tagits fram av SunCulture och kan ta tillvara på vatten från vilken vattenkälla som helst som till exempel borrhål, brunnar, kanaler eller sjöar. Vattnet pumpas in i en förvaringstank med hjälp av elektricitet från solpaneler under dagen och används för bevattning genom droppband under kvällarna och tidiga morgnar. Innovationen syftar till att öka jordbrukets produktivitet, minska användandet av fossila bränslen för pumpar och spara vatten med droppteknologin. Detta leder till att lantbrukare kan odla grödor som har bättre kvalité även när det är torrperiod.

– Vi ser att lantbrukares liv förbättras på sätt som vi aldrig har sett förut: i vissa fall har lantbrukare gått från att tjäna $600 per tunnland per år till att tjäna över $20 000 per tunnland per år, säger Samir Ibrahim, medgrundare och VD för SunCulture.

Bevattningssystemet är en komplett lösning och SunCulture erbjuder jordbruksrådgivning och underhåll av systemet för att maximera fördelarna med varje sålt kit. Innovatören utbildar därför lokala tekniker, främst nyexaminerade ingenjörer och studenter med jordbruk som huvudämne, som sedan utför rådgivningen och underhållsarbetet.

– Vår framgång under början av SunCultures arbete härstammade från vår förståelse att våra kunder höll nyckeln till vår framgång, så vi arbetade med dem för att designa en lösning för dem, berättar Samir Ibrahim.

Ett inspirerande samarbete

De största utmaningarna för SunCulture är att försöka sänka priset för bevattningssystemet och hitta rimliga finansieringsmöjligheter för att nå ut till de småskaliga lantbrukare som är Sidas målgrupp. Genom att utveckla ett samarbete med Islamic Relief Kenya, har SunCulture lyckats sprida bevattningssystemet och gjort den tillgänglig för fler småskaliga lantbrukare och många av de allra fattigaste lantbrukarna i Kenya.

Islamic Relief Kenya använder SunCultures innovation och arbetar med att utveckla och sprida den. Bland annat har den introducerats till jordbrukskooperativ i Mandera, en stad som ligger i ett torrt och konfliktdrabbat område vid den Somaliska gränsen där 88 procent lever under fattigdomsgränsen. Kooperativen består av fattiga småskaliga lantbrukare som köper bevattningssystemet kollektivt. Organisationen arbetar även med att utbilda lantbrukare och med distribuering av bevattningssystemet. På detta sätt fångar de upp de fattigaste som själva inte har råd att köpa produkten och kopplar jordbrukskooperativ till utbildnings- och finansiella serviceleverantörer. Dessa erbjuder i sin tur lån till medlemmarna i kooperativen så att de kan köpa bevattningssystemet tillsammans.

– Vårt arbete har varit en resa, vi började arbeta med lantbrukare som var rena boskapsskötare och presenterade jordbruk som en alternativ källa till levebröd för dem. Nu är vi i en fas där vi introducerar en innovation som vi tror kommer kommersialisera jordbruk i Mandera, förbättra lantbrukares produktivitet och öka deras inkomster, säger Stephen Omware, näringssamordnare på Islamic Relief Kenya.

Utmaningar inom jämställdhetsarbetet

SunCultures och Islamic Relief Kenyas ambition är att inkludera kvinnor i arbetet, vilket har visat sig vara svårt. SunCultures affärsmodell inkluderar hela värdekedjan och riktar sig till mindre åkerfält som har potential att gynna kvinnor och småskaliga lantbrukare, dock har kvinnor ofta sämre tillgång till finansiella resurser och möjlighet till lån för att finansiera större satsningar i sitt jordbruk.

Både kvinnor och män arbetar med jordbruk i Mandera, men kvinnors deltagande i jordbrukskooperativen är ofta begränsad. Maktbalansen mellan kvinnor och män är idag ojämlik på grund av kulturella normer som leder till att kvinnor sällan deltar på kooperativens möten eller i beslutsprocesser. Det fortsatta jämställdhetsarbetet är därför en stor utmaning för innovatörerna.

Reflektioner från innovatörerna

Både SunCulture och Islamic Relief Kenya har positiva erfarenheter av sitt samarbete. 

– Islamic Relief Kenya har år av erfarenhet av att arbeta med och mobilisera småskaliga lantbrukare i Mandera. Vi är säkra på att deras erfarenhet i regionen tillsammans med vår tekniska- och lösningsbaserade expertis kommer bli en modell som kan bli överförd till rurala samhällen över kontinenten och ge dessa samhällen tillgång till bevattningslösningar av hög kvalité för första gången säger Samir Ibrahim.

Stephen Omware håller med och menar att

– Detta är ett unikt samarbete mellan en NGO och ett vinstdrivande företag som arbetar för att skapa hållbar ekonomisk utveckling genom att förbättra tjänsteleverans och säkerställa en jordbruksproduktion som är styrd av efterfrågan.

Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />