Resultatexempel

Fler kvinnliga ledare ger mer jämställd politik

Uppdaterad: 9 juni 2014

Sällskapsrummet innanför matsalen i Kenyas parlament ser ut som en klassisk herrklubbs-interiör med djupa mörka fåtöljer i skinn. Men idag sitter inte bara män i kostym i fåtöljerna längre, de har fått maka på sig för några kvinnor också. Cecily Mbarire är en av de 87 kvinnor som är invalda i parlamentet och senaten. Efter tre mandatperioder i riksdagen är hon en erfaren politiker. Fler dräkter och klänningar i maktens korridorer är avgörande för att få genomslag för de frågor som är viktiga för kvinnor – och för utveckling – tycker Cecily.

– Till exempel så kan vi påverka budgeten så att den avspeglar även kvinnors behov. Det kan handla om utbildning, om reproduktiv hälsa, om frågor som rör barn. Detta ligger ofta närmare kvinnors hjärtan, säger hon.

– Vi har också en fattigdom som är mycket hög och vi måste börja stärka kvinnor ekonomiskt så att de kan påverka sitt liv och sina familjers – ja, landet som helhet. Kvinnor behövs i politiken för att påverka dagordningen, fortsätter Cecily.

Genom stöd från Sida till FN-organet UN Women har ett antal kvinnliga parlamentariker och andra kvinnor i maktpositioner, såsom domare, fått möjlighet att delta i ett ledarskapsprogram.

– Utbildningen har hjälpt mig att bygga en bättre kompetens för att fatta rätt beslut och att fokusera på rätt frågor – till exempel frågor som är viktiga för kvinnor, säger hon.

Hon berättar att utbildningen fått dem att fundera på vad det är att vara ledare och kvinna och hur man kan bli en bra representant för väljarna. Men utbildningen har också fungerat som en stödgrupp för kvinnor på högt uppsatta positioner i Kenya.

– Genom gruppen har vi möjlighet att stötta varandra både genom goda och dåliga tider. Det hjälper verkligen att bygga upp förtroende och stärka kvinnor så att de ska kunna bli ännu bättre ledare, säger Cecily.

Hon har deltagit i flera utbildningar och idag fungerar hon som mentor för yngre kvinnliga politiker. Men det är inte det enda sättet som hon banat väg för kvinnor i politiken i Kenya. När hon blev gravid med sitt andra barn satt hon i riksdagen och när det snart var dags att föda gick hon till talmannen för att fråga om hon kunde ta mammaledigt. Det var första gången som en politiker begärt föräldraledigt från arbetet som riksdagsledamot och det fanns inga regler att luta sig emot.

– Det fina med detta är att det tvingade fram en policy för mammaledighet, inte bara för tjänstemän utan också för parlamentsledamöterna. Idag har vi ett sådant regelverk på plats och just nu är det tre yngre kvinnor i riksdagen som snart ska ha barn. Jag hoppas att de får det enklare än jag hade det. Jag är glad att mitt fall gjorde att vi nu har en policy om mammaledighet i riksdagen.

Cecily tycker att kvinnorna i riksdagen har kunnat få igenom många viktiga förändringar och nämner sexualbrottslagstiftningen, lagar mot kvinnlig könsstympning och den nya grundlagsskrivningen om positiv särbehandling för underrepresenterat kön. Samtidigt kvarstår stora utmaningar för kvinnor som ger sig in i politiken.

– Det finns stora kulturella barriärer som kvinnor hindras av. Det här är ett patriarkaliskt samhälle där kvinnor har svårt att komma in i politiken om det inte sker genom positiv särbehandling, säger hon.

Men hon har ändå en positiv framtidssyn.

– Om min dotter frågar mig om framtiden och om vilka möjligheter man har som flicka säger jag till henne att hon ska sikta mot stjärnorna. Möjligheterna för henne att förverkliga sin sina drömmar är större nu och jag säger till henne att kommer att leva i en bättre värld än jag växte upp i. Jag ser en framtid där det kommer att bli lättare för kvinnor att komma in i politiken, och jag är övertygad om att vi kan få se en kvinnlig president i Kenya de kommande åren, säger Cecily.

Klockan ringer in i till debatt i parlamentet och fåtöljerna i sällskapsrummet töms. Ute på innergården i parlamentsbyggnaden träffar Cecily en kvinnlig kollega, hälsar och småpratar. Ljudet av deras klackar när de går in i byggnaden är det sista som hörs innan gården blir stilla och tyst.


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />