Några av deltagarna i Akirachix, en satsning för att öka IT-kompetensen bland unga kvinnor.

Fotograf Akirachix

Några av deltagarna i Akirachix, en satsning för att öka IT-kompetensen bland unga kvinnor som får stöd av olika organisationer, däribland Sida. 

Några av deltagarna i Akirachix, en satsning för att öka IT-kompetensen bland unga kvinnor.

Fotograf Akirachix

Rätt kompetens kan bli en väg ut ur arbetslöshet och fattigdom i Kenya, som har 40 procents arbetslöshet. Sidas stöd handlar om kompetensutveckling för att hjälpa kvinnorna att själva ta sig ur fattigdom. 

resultatexempel

Framtiden finns hos kvinnliga IT-entreprenörer

Uppdaterad: 5 juni 2014

Akirachix betyder ungefär ”intelligenta tjejer”, och det är precis vad grundarna till denna organisation är. Bakom Akirachix står ett gäng entreprenörer som stärker kvinnors roll i Kenyas växande IT-sektor. De möjliggör en väg ut ur fattigdom för kvinnor från slumområden genom att ge dem rätt kompetens för att söka IT-jobb.

Kenyas ekonomi är på frammarsch, och det är IT-branschen som växer snabbast. IT-sektorn utgör hela 24 procent av landets BNP-tillväxt. Fibernät dras bortom Nairobi och inom några år ska alla förstaklassare i landet ha en egen dator. I regeringens vision för år 2030 ska Kenya ha etablerat sig som ett industrialiserat medelinkomstland, där IT har en framträdande roll.  Som del av visionen  planerar regeringen att bygga en stor IT-hub- Konza Technology City, en stad för innovation och teknologisk utveckling, en stad som kallas ”African Silicon Savannah”.

Men precis som på andra platser i världen är IT- branschen i Kenya mansdominerad, likaså de tekniska utbildningarna. Det ville Akirachix-grundaren och mjukvaruutvecklaren Judith Owigar och några av hennes kollegor göra något åt.

– Som kvinnor i IT-branschen har vi ofta mött på att människor ifrågasätter vår kompetens. Jag har märkt att många inte tror att kvinnor kan jobba som utvecklare, en attityd som jag tror att många kvinnor inom teknologi möter. Så vi ville skapa en bra miljö, en plattform där vi kan uppmuntra kvinnor och förändra attityder, säger Judith Owigar.

Idén om Akirachix började hos henne och några av hennes kollegor på IT-företaget där de jobbade. Till en början fanns de bara som ett nätverk, utan varken finansiering eller lokaler. Grundarna var dessutom programmerare och hade ingen erfarenhet av att organisera sig. Det var i och med att iHub, en mötesplats för Nairobis designers, utvecklare och tekniker bildades, som dörren för Akirachix öppnades.

Organisationen startade 2010 och jobbar i dag med mentorskap, utbildningar, event och kurser för att uppmuntra tjejer att slå sig fram i Kenyas växande IT-bransch. I takt med att allt fler tjejer anslöt sig växte Akirachix och får i dag stöd från olika organisationer, däribland Sida.

– Nu har vi ungefär 300 medlemmar. Många som vill jobba inom IT tar kontakt med oss, men vi söker också upp tjejer på gymnasieskolor, högskolor och universitet och inspirerar dem att söka sig till branschen.  Vi ger dem en möjlighet och ett utrymme, säger Owigar.

I ett av organisationens mest uppskattade program samarbetar man med organisationer kopplade till slumområden. De föreslår ett antal kvinnliga kandidater som behöver stöd från Akirachix för att komma framåt. De unga kvinnorna får genom Akirachix utbilda sig för att öka sin tekniska kunskap, och studera programmering, design och entreprenörskap. Rätt kompetens kan bli en väg ut ur arbetslöshet och fattigdom i Kenya, som har 40 procents arbetslöshet.

– Att kunna utveckla appar till smartphones är efterfrågat. I Afrika har mobilanvändandet ökat mycket snabbt, berättar Owigar.

Liksom i många låginkomstländer har det i Kenya inte funnits en utbyggd infrastruktur för telefon- eller kabelnät. Eftersom det inte finns elektricitet överallt, är internetcaféer i städerna en vanlig väg ut på nätet. Men antalet mobiltelefoner som är uppkopplade mot trådlöst internet och 3G-nätet har ökat mycket snabbt. I Nairobi finns många mikroföretag som hyr ut elkontakter i gatuhörnen, så att även de som inte har stabil elförsörjning hemma kan ladda mobilen. 2012 beräknades 28 procent av befolkningen vara uppkopplad, ungefär 12 miljoner personer, enligt Internetworldstats.com.

Sidas stöd till Akirachix handlar om att främja jämställdhet och kompetensutveckla kvinnor från socialt utsatta områden, som ska få möjlighet att själva ta sig ur fattigdom genom att söka och få jobb inom IT.

FAKTA

Akirachix – training women in ICT

Sidas stöd: Projektet löper under 2014–2016 och får stöd av Sida om 3,6 miljoner kronor.
Mål för projektet/Projektaktiviteter:

1: Tvåårig yrkesutbildning till systemutvecklare för 50 kvinnor från Nairobis slumområden
2: Hjälpa dem att få jobb inom IT-branschen (under ett år efter examen)
3: Nätverksträffar mm för att sprida sitt budskap
4. Forskningsprojekt kring kvinnors användande av ICT
5. Tillväxt av Akirachix som organisation för att expandera antalet ICT-utbildningar i Kenya och i Afrika


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />