Genom kunskap kan byborna påverka sin lokala utveckling

Genom Sidas stöd till medborgarutbildningar för runt 350 000 människor kring val och demokratiska rättigheter minskade antalet ogiltiga röster i valet 2013. En av dem medverkande var David Wambua på bilden.

Foto: Trupti Shah

Fakta

Demokratiskt deltagande i Kenya

Uppdaterad: 9 juni 2014

Amkeni Wakenya är en paraplyorganisation som ska främja en demokratisk samhällsstyrning i Kenya. Den lanserades i juli 2008. Amkeni Wakenya arbetar främst genom det civila samhällets organisationer för att stödja och stärka medborgarnas roll för att fördjupa demokratin och verka för mänskliga rättigheter, rättvisa och bra samhällsstyrning i Kenya.

Vem?

Amkeni Wakenya förvaltas av FN:s utvecklingsprogram (UNDP).

Hur mycket?

Sida stödjer Amkeni Wakenya med 129 miljoner kronor för perioden 2008-2014.

Vilka är resultaten?

  • I anslutning till decentraliseringsprocessen i Kenya, som kallas ”devolution”, så har Amkeni Wakenya finansierat 41 organisationer i det civila samhället. Under 2013 nådde de tillsammans över 340 000 människor genom olika workshops och möten. Över 180 000 män och 183 000 kvinnor nåddes genom information via olika medier, som radio, affischer och flygblad. Organisationerna genomförde utbildningar kring val och rättigheter som syftade till att öka medborgarnas förståelse för det nya decentraliserade styret och att göra det möjligt för medborgarna att delta i valen på ett bra sätt.
  • 50 organisationer i det civila samhället fick stöd för sitt arbete med medborgarutbildning genom Amkeni Wakenya. Detta bidrog till en betydande minskning av antalet ogiltiga röster i valet i mars 2013.
  • CSO tog en större roll i att öka medvetenheten kring det nya decentraliserade styret och därmed också kunna fungera om en ”watchdog”. Ett exempel är de 12 kommittéer för medborgarövervakning som skapats. Man startade också 30 så kallade revisionskommittéer.

Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />