Resultatexempel

Genom kunskap kan byborna påverka sin lokala utveckling

Uppdaterad: 9 juni 2014

David Wambua är engagerad i sin lokala organisation i byn Eyani några timmar norr om Nairobi. Med ökad kunskap kan byborna både ge råd till de styrande kring budget och investeringar, men också hålla dem ansvariga när något inte fungerar.

– Det där är min bankomat, skrattar David Wambua och pekar på de tre getterna som vilar i skuggan under ett träd.

Blir det dåliga tider kan han sälja en get, under bra tider ger de mjölk och killingar. Getterna är ett exempel på hur organisationen Poverty Eradication Network arbetar för att förbättra levnadsförhållandena på den kenyanska landsbygden, men det är en annan del av organisationens arbete som David brinner mest för. Det är möjligheten för byborna att organisera sig, öka sin kunskap och på så sätt vara med och påverka sin egen lokala utveckling.

På den lilla gården bor David med sin fru och två barn, sin syster med familj och sina föräldrar. De livnär sig på det som gården producerar – majs, mjölk, bönor och ägg. David blev erbjuden ett jobb som chaufför, men tackade nej. Han tycker att han behövs bättre i byn. David kallar sig ”medborgarutbildare” eller ”barfotajurist” och han är en av dem som brukar hålla i de engagerade mötena i lokalorganisationen Chevaluki Social Development Forum. Deras enkla lokal ligger tvärs över gatan från hans gård i byn Eyani ett par timmar norr om huvudstaden Nairobi. Idag har de precis fått in en revisionsrapport om kommunens arbete som gruppen diskuterar under Davids ledning. Ett tiotal personer har samlats på den lilla verandan. David läser, visar och förklarar. Deltagarna nickar, hummar med och diskuterar.

– Vi läser rapporterna och ger råd till de styrande. Vi uppmanar befolkningen att engagera sig och delta. Vi kan till exempel titta på budgeten och ge förslag på hur vi tycker att man ska prioritera, säger han.

Poverty Eradication Network är en del av det Sida-stödda programmet Amkeni Wakenya, som spänner över 200 organisationer i civilsamhället som arbetar för att främja en demokratisk samhällsstyrning i Kenya. Inför valet 2013 fick bland annat över 360 000 personer ökad kunskap för att bättre kunna ta ställning innan de röstade.

– Amkeni är ett ord på swahili - det betyder ’vakna upp’. Varje morgon när jag vaknar väcker jag mina barn så att de ska gå till skolan. När Amkeni-programmet kom var de första människorna att vakna var våra politiker. Och när de var vakna frågade vi oss – vad händer nu? Nu är även folket vakna och vill ha mer information, säger han.

David tycker att den nya decentraliseringspolitiken i landet, som kallas ”devolution”, ger ökade möjligheter att påverkar och ställa politiker och styrande till svars. Det är enklare att hålla kontakten med de lokala företrädarna och tjänstemännen än att försöka kontakta någon i Nairobi.

– De som jobbar på kommunen är ju folk från det här området. Det minskar också riskerna för korruption. När du vet att du hanterar pengar som ska gå till att hjälpa din mamma, din pappa eller din syster så är du försiktigare. För du kommer också hållas till svars av ditt eget folk, säger David.

Genom organisationens arbete har mycket förbättrats, tycker han. Genom att mobilisera byinvånarna har de kunnat få mer resurser till skolan och läkare och mediciner till den lokala kliniken.

David ser ljust på framtiden.

– Jag har hopp för mina barns framtid. Jag gick i skolan men det fanns inga jobb när vi gick ut skolan. Vi hade inte många val. Idag kan barnen välja karriär, de kan välja att bli bonde, att bli läkare, att bli ingenjör eller att bli revisor. Och nu kan de fullfölja sina mål. Det finns ingen riktig anledning till varför en kenyan inte få vad han vill. Var du än är så är alla dina drömmar nu giltiga. Du kan jaga dem och fånga dem, säger han.


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />