Stefan Löfven besöker Volvos yrkesskola i Addis Abeba, Etiopien, som utbildar utsatta ungdomar i fordonsmekanik för framtida jobb. Här med Etiopiens industriminister Ato Ahmed Abetew (vänster), läraren  Asmeret Glkidan (centrerad) och elever på skolan.

Stefan Löfven besöker Volvokoncernens yrkesskola i Addis Abeba, Etiopien, som utbildar utsatta ungdomar i fordonsmekanik. Här med Etiopiens industriminister Ato Ahmed Abetew (vänster), läraren Asmeret Glkidan (centrerad) och elever på skolan.

Foto: Ato Yonas Bogale

resultatexempel

Samarbete med Volvo skapar arbete i Etiopien

Uppdaterad: 25 februari 2015

Sida stödjer tillsammans med Volvokoncernen en yrkesskola i Etiopiens huvudstad Addis Abeba där utsatta tonåringar får utbildning i fordonsmekanik. När projektet nu går in på sitt andra år har de första 26 studenterna tagit examen. Statsminister Stefan Löfven berömmer utbildningen.

I början av februari besökte Stefan Löfven yrkesskolan Selam Vocational College i Addis Abeba, där Sida genom FN:s organisation för industriell utveckling, UNIDO, tillsammans med Volvokoncernen driver en yrkesutbildning för lastbilsmekaniker.

- Utbildning och kompetensutveckling är nyckeln till framtidens jobb. Därför är det så angeläget och inspirerande med initiativ som Volvos yrkesskola i Addis Abeba. Eleverna där andas en smittande tillförsikt, som varje ungdom borde känna, säger statsminister Stefan Löfven under besöket.

Läraren Asmeret Glkidan håller med den svenska statsministern:

- Utbildningen hjälper ungdomarna att utveckla sig själva och sin självbild. Genom att studera här och bli mekaniker är de med och bidrar till att utveckla vårt land.

Vänder sig till utsatta barn

Sidas mål med att stödja utbildningen för lastbilsmekaniker är främst att bidra till att skapa arbete för ungdomar i Etiopien. Projektets viktigaste mål är att utbilda 25-30 nya mekaniker per år, och att inspirera till att det skapas fler yrkesutbildningar i landet.

Utbildningen genomförs på samma område som barnhemmet Selam Childrens' Village – ett fint avskilt område i utkanten av Addis Abeba. Barnhemmet grundades 1986 och ger hem åt cirka 100 barn.

Alla ungdomar kan söka utbildningen – men de som bor på barnhemmet har förtur, och för dem är den gratis. Totalt studerar här 93 ungdomar - varav 15 är tjejer - i åldrarna 16-18 år. När projektet nu går in på sitt andra år har 26 studenter redan hunnit ta sin examen.

Lovande framtid

Pär-Olof Andersson är chefsteknisk rådgivare i projektet. Han ser en ljus framtid för dem som klarar utbildningen.

-De här eleverna har världens chans. De som vill och har klarat utbildningen har ett jobb bara de sköter studierna. Efterfrågan på utbildade tungmekaniker i Etiopien är jättestor.

Pär-Olof Andersson har under sina 10 månader i projektet styrt upp ordningen i verkstadslokalen, beställt in pedagogiskt material och utrustat klassrum och verkstäder. Här finns specialrum för studier, hydraulik, el/systemteknik och ett bibliotek. Praktpjäsen i fabrikslokalen är förstås en Volvo-lastbil.

-Nu har jag beställt en fordonslyft också så att vi kan hissa upp fordonet i ståhöjd. Men en del saker tar tid att få in i landet, beroende på en byråkrati som det bara är att acceptera, säger han.

Tillgången på el och internet mycket osäkrare än i Sverige.

-Internet kommer och går, men vi har fått fin tillgång till Volvos återförsäljarnätverk så att lärarna kan samla information som verkstadshandböcker, säger Pär-Olof Andersson.

Röster om samarbetet

Volvokoncernens vd Olof Persson sa så här när utbildningen startades:

-En hållbar utveckling med sociala, finansiella och miljömässiga dimensioner är nödvändigt för långsiktig lönsamhet. Genom att utbilda lokal arbetskraft att sälja, sköta och serva våra produkter breddar vi vår egen marknad samtidigt som vi bidrar till en hållbar tillväxt i länderna där Volvo Group är aktiv.

På Sida i Stockholm säger Maria Stridsman:

-Genom att dra nytta av Volvos kompetens och erfarenheter i utvecklandet av läroplaner skapas bättre förutsättningar att utveckla en utbildning som lever upp till arbetsmarknadens behov.

Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />