En svart mans ansikte tittar fram bakom bambublad.

Fotograf Ylva Sahlstrand/Sida

För Arfaso Iwiru har bambun alltid varit en del av hennes liv. Hon är övertygad om att växten kan utnyttjas bättre.

En etiopier vid namn Abdunaser Bedri  iklädd beige skjorta och mörk keps ute vid en väg.

Fotograf Ylva Sahlstrand/Sida

Abdunaser Bedri är ansvarig för värdekedjan på African Bamboo. Han träffar ofta jordbrukarna i de 32 kooperativen.

Två män arbetar med jorden.

Fotograf Ylva Sahlstrand/Sida

Vid plantskolan utanför Arbegona i Sidama hämtar jordbrukarna livskraftiga bambuplantor som de sedan låter växa upp för skörd och produktion.

En man och två kvinnor på väg till Arbegona Awasa i Etiopien

Fotograf Ylva Sahlstrand/Sida

Bambuodlarna blir självständiga leverantörer, kan skala upp sina odlingar, få lån vid behov och tjäna pengar. Här är en leverans på väg till Arbegona Awasa i Etiopien.

Resultatexempel

Bambu för hållbart jordbruk och ökad inkomst

Uppdaterad: 16 juli 2015

Bambufält kan ge svindlande känslor. Men verkligheten är tuff och människor kämpar för sin dagliga föda i bambuländer som Etiopien. Genom den tåliga växten hoppas dock jordbrukare i Sidama-regionen att livsvillkoren ska förbättras. 

Under en minut hörs endast suset från bambun. De vajande tropiska trädliknande växterna frambringar en sagolik miljö med stråk av ljus. Luften är klar och de ihåliga stammarna skiftar något i färg, från dovt gult till mörkt grönt.  Så ställer han sig framför kameran, filosofie doktor Abdunaser Bedri, och förklarar bambuns fördelar.

–       Växten är stark och tålig. Här ser ni några exemplar som är över fyra år. Vid det här laget är det som mest fördelaktigt att skörda bambun – upp till sju år gammal är den som bäst, säger han och pekar på skiftningarna i stammarnas färg och tjocklek.

Vi befinner oss i Etiopien, i Sidama-regionen, lite utanför byn Arbegona. Bambun dominerar det böljande landskapet, vid sidan av ”False Banana” (på svenska även kallad etiopisk banan) och eukalyptus.

–       Bambun är en av de växter som växer snabbast i världen och historiskt har den tagits tillvara framför allt i hantverk och möbeltillverkning. Men nu kan den utnyttjas mer och öka lokalbefolkningens inkomst, säger Abdunaser Bedri.

Bambun kan skjuta i höjden mellan tre till fem centimeter i timmen under dess fyra första månader. När den skördas beskärs den, utan att man tar upp roten. Det gör att den snabbt växer upp igen och dessutom förbättras jordmånen då växten är vattenbärande och inte kräver så mycket bevattning. Bambufälten behålls gröna eftersom de yngre plantorna står kvar när man skördar de färdigvuxna stammarna. Det är på så vis långsiktigt hållbart att ta vara på bambun för industriellt bruk.

Kooperativ för ett ökat företagande

Abdunaser Bedri är ansvarig för värdekedjan inom ett projekt som leds av det etiopiska familjeföretaget African Bamboo. Vår pedagog leder arbetet med att engagera jordbrukare som odlar och som snart säljer bambun till företaget. Med hjälp av Bedri har farmarna organiserat sig i sammanlagt 32 kooperativ för att med olika aspekter kring hållbar utveckling, gender och miljö, bidra till affärerna. Genom företagets plantskola får de utbildning och plantor av sorten Yushania Alpina.

–       Runt två tusen farmare är nu engagerade så att de ska kunna odla, sälja och leverera råprodukten, berättar vår man.

Företaget har redan byggt upp ett kundnätverk redo att köpa till största del golvplankor. Vid huvudkontoret i Addis Ababa förklarar direktören för African Bamboo, Khalid Duri, att det snart är dags att börja exportera storskaligt.

–       Genom tidigare besparingar, lån och lite biståndsmedel för att stödja värdekedjan, har vi kommit relativt långt med vår affärsplan. Senare i höst startar vi fabriken i Awasa, närmare kooperativen, säger han.

Företaget satsade tidigare på traditionell träförädling men efter sex månaders studier av industriell bambuproduktion i Kina började Khalid Duri, tillsammans fler av sina familjemedlemmar, att forma en ny vision: Att bli den första och ledande bambubaserade golvproducenten i Afrika. Så döptes företaget om till African Bamboo efter år av tester och kontroller, för att på ett miljövänligt och innovativt sätt krossa bambun till fibrer och ta fram prover på tåliga golvplankor.

–       Trots att vårt land är rikt på bambu finns det inte någon export av industriellt processad bambu i Afrika. Vi är det första företaget på kontinenten som nu kan visa på ett gott exempel på hur bambun kan tas om hand och bidra till ekonomisk utveckling. Men vi måste göra det på ett långsiktigt uthålligt sätt, säger Khalid Duri.

Stöd från tyska ingenjörer

Chefen för företaget nämner hur de fått stöd av ingenjörer i Tyskland, som med de etiopiska experterna drivit ambitionerna framåt. Vidare har stödet från fonden Powering Agriculture visat vägen för värdekedjan där vår pedagogs arbete är centralt. Ett arbete som även innebär att inkludera kvinnornas intressen. Men var finns de då? Khalid Duris syster Rania Duro har en ledande roll i företaget som ställföreträdande direktör. Och ute på fältet, där i den gröna drömmen av bambu, hittar vi också Arfaso Iwiru. Hon är medlem i ett av kooperativen och enligt Abdunaser Bedri mycket aktiv för sin miljö i Sidama.

–       Sedan jag var barn har saker och ting förändrats. Kvinnor deltar mer för att ta hand om bambun, mer på fältet, och för också fram sina åsikter. Jag ser också att i många familjer börjar männen allt mer ta hand om hushåll och barn. Men det tar tid – att få till jämställdhet, konstaterar hon.

Abdunaser Bedri nickar han också. För honom är jordbrukarna mycket viktiga då vi talar om projektet och kopplingen till en lyckosam business. Och om företaget bryr sig om dem, då fortsätter de att engagera sig. Kanske också att bambun i sig kittar ihop de olika aktörerna. Det är den känslan vi får då även vår starka kvinna vill bli fotograferad. Sakta tar Arfaso Iwiru några steg ifrån männen vid ett samtal, och låter sig fotograferas bland bambulöven.

–       Bambu är livet, bambu har alltid funnits i mitt liv. Bambu är framtiden, säger hon. 

Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />