En liten pojke berättar för MAG att han sett ”en så’n där” ute i skogen. Han pekar på en granat under ett informationsmöte ute i en by inte långt från provinshuvudstaden Mbandaka.

En liten pojke berättar för MAG att han sett ”en så’n där” ute i skogen. Han pekar på en granat under ett informationsmöte ute i en by inte långt från provinshuvudstaden Mbandaka.

Foto: Daniel Tiveau/Sida

resultatexempel

Minröjning i regnskogen

Uppdaterad: 8 januari 2015

I regnskogen längs Kongofloden gömmer sig mängder av odetonerade minor och granater. Varje år blir oskyldiga människor offer för dem när de försöker ta hand om metallen eller är ute och leker i skogen. Under ledning av FN och kongolesiska myndigheter stödjer vi insatser för att lokalisera och oskadliggöra dessa objekt.

Ingen vet exakt hur många minor, granater och annan explosiv militär materiel som finns gömd ute i terrängen. Men varje år skördas offer – ingen vet riktigt hur många.

Under ledning av FN och kongolesiska myndigheter försöker ett antal internationella organisationer lokalisera och oskadliggöra dessa objekt. Den internationella organisationen Mines Advisory Group (MAG) är en av de organisationer som arbetar med att sanera minor och att informera lokalbefolkningen om explosiva objekt som ligger kvar efter DR Kongos många konflikter. Sida stödjer MAG:s program i den regnskogstäckta provinsen Equateur i nordvästra delen av landet sedan 2005.  Under perioden 2008-2012 bidrar Sida med nära 30 miljoner kronor till arbetet.

Information och utbildning

Arbetet innebär stora svårigheter i ett land som har ett mycket dåligt utbyggt vägnät. Det kan ta flera dagars båtfärd på en av Kongoflodens många bifloder bara att ta sig fram till det område som behöver röjas. Förutom det hårda fysiska arbetet med att gräva upp minor i oländig terräng innebär det stora risker. Samtidigt arbetar man med att informera lokalbefolkningen om hur farligt det är att gå nära sådana oexploderade objekt. Ett antal olyckor sker varje år för att fattiga människor, som ibland inte riktigt förstår hur farliga de är, försöker ta hand om metallen eller tillverka hemmagjord jaktammunition av sprängmedlet. Ibland är det barn som skadas när de är ute och leker och ibland kvinnor när de hämtar vatten. I vissa fall dör offret och i vissa fall förlorar de en arm eller ett ben. Eftersom både män, kvinnor och barn drabbas är det viktigt att man anpassar informationen och metoderna efter målgruppen. MAG:s medarbetare är duktiga på detta.

Minorna i Equateurprovinsen och i DR Kongo är tillverkade framför allt i före detta Jugoslavien, Zimbabwe, Italien och Kina. Många av dem placerades ut och lämnades kvar av Zimbabwes armé under kriget i slutet av 1990-talet, men även av andra stridande grupper inklusive regeringsarmén. Oroligheterna under påskhelgen 2010 lämnade nya farliga objekt efter sig i närområdet runt Mbandaka.

Att arbeta med minröjning gör det möjligt för fattiga män och kvinnor att bruka sin jord och tjäna sitt uppehälle utan att riskera att bli dödade eller invalidiserade.

 


Sidansvarig: Avdelningen för Afrika

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />