En hög med dagstidningar.

Foto: Helena Landstedt

Skolmaterial

Journalistik från hela världen

Uppdaterad: 9 juni 2017

One World hjälper till att skapa kontakter mellan journalister i Afrika, Asien och Latinamerika och svenska redaktioner. På så sätt får läsarna tillgång till nya röster och nya perspektiv.

Sida har i uppdrag att öka svenska folkets kunskap om situationen i världen. Därför stödjer vi organisationen One World som arbetar för att svenska medier ska köpa in artiklar skrivna av journalister som kommer från länder i Afrika, Asien och Latinamerika. På så sätt får läsarna tillgång till nya röster och nya perspektiv.

One World har ett nätverk på cirka 100 reportrar och fotografer och sedan december 2014 har omkring 45 artiklar publicerats, både i stora tidningar som Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten men också i tidskrifter och mindre tidningar som Forskning&Framsteg, Fria Tidningen och Re:public.

One World hjälper till att skapa kontakter mellan journalister och svenska redaktörer. Tidningarna betalar som för vanligt frilansmaterial medan projektpengarna bland annat går till översättning av artiklarna samt stöd till journalisterna i hur de skriver för svenska tidningar.

 

Artiklar skrivna av nätverkets journalister

Bangladesh

Hon syr dina kläder

Renu Begum är stolt över sitt arbete som sömmerska i en av Bangladesh textilfabriker. Hon drömmer om att sätta sin dotter Mim, 13, i en bättre skola. Men trots att hon arbetar mellan 60 och 100 timmar i veckan räcker inte lönen.
– Hur kan kläderna vara så dyra när vi som syr dem tjänar så lite? undrar hon.

Skräck efter våg av brutala mord i Bangladesh

För bara en dryg vecka sedan var huset en fristad för intellektuella och de som inte erkänns av staten eller stigmatiseras av samhället. I dag är det inofficiella huvudkontoret för Roopban – Bangladeshs första HBTQ-tidning – en mordplats som stinker blod, terror och yttrandefrihetens död.

"Ingen låter mig hjälpa till hemma"

En bra förälder – hur gör man för att vara en sådan? Vi tittar in hos två familjer i Dhaka.

"Kärleken räcker för fler än kärnfamiljen"

– Det talas om "jag" och "personligt utrymme". Men i vår jakt på det individuella tappar vi i relationerna till andra och till världen i stort, säger Bedom Warsi. Han delar ett fyravåningshus med hela sin familj: fru, barn sin far, flera lärljungar, tre syskon och deras barn och äkta makar.

Så straffas kvinnor med piskrapp och avrakat hår – Sara Hossain leder kampen mot förnedringen

Sara Hossain tar strid mot fatworna i Bangladesh: "Straffen är inte del av det juridiska systemet och respekterar inte de rättigheter som garanteras av konstitutionen", säger hon.

Skräck efter våg av brutala mord i Bangladesh

Tidigare var huset en fristad för intellektuella och de som inte erkänns av staten eller stigmatiseras av samhället. I dag är det inofficiella huvudkontoret för Roopban – Bangladeshs första HBTQ-tidning – en mordplats som stinker blod, terror och yttrandefrihetens död.

Kvinnor utnyttjas i Bangladesh

Taslima Akhtar kan fortfarande höra skriken från de tusentals arbetare som fastnade under resterna av niovåningsbyggnaden. Bilden av blödande arbetare på fabriksgolvet bland berg av t-shirtar med kända klädmärken är etsad på hennes näthinna. Två år har gått sedan klädfabriken Rana Plaza föll ihop.

Bolivia

"Hennes barndom rinner mig ur händerna"

Att vara en närvarande förälder är en fråga som upptar de flesta som har barn. För Humberto handlar det om att ge den ömhet han själv inte fick. För Alicia om att stötta dottern i skolarbetet – även om det innebär att dottern måste sitta på hennes jobb och läsa läxorna.

"En machoman är som en alkoholist"

Uppvuxen i ett traditionellt hem Bolivia fick Javier Badani Ruz, 41, med sig machoidealen från födseln. Ett nytt jobb och födseln av hans döttrar förändrade allt. Men att lägga av sig den machomasken är som att leva som en nykter alkoholist, berättar han för journalisten Álex Ayala Ugarte.

Brasilien

Det tysta kriget i Amazonas

"Låt regeringen kommer efter oss bara, vi kommer att kämpa till vår död", säger Maria Leusa Cosme Kaba Munduruku, en 28-årig fyrabarnsmamma som av sitt eget folk betraktas som en respekterad ledare och krigare.

Egypten

Egyptiska kvinnor har tröttnat på sexofredande

"Så fort jag rör mig ute på gatan känner jag mig hotad och utsatt. Sexuella trakasserier sker ohejdat på Egyptens gator", säger Rasha Sultan, 35.

Sex har dödats sedan Mubaraks fall

När demonstranterna i Egypten gick ut på Tahrirtorget i protest mot den tidigare presidenten Hosni Mubarak bar många plakat där statlig TV och radio kallades för lögnare och regimens redskap.

Filippinerna

Ging har kämpat i 15 år för hbtq-rättigheter i Filippinerna

Ging Cristobal har i 15 år kämpat för hbtq-personers rättigheter och för att få till en diskrimineringslagstiftning i Filippinerna. För Fria Tidningen berättar hon om sin långa kamp och om livet som lesbisk i ett land som långsamt gått mot det bättre.

Kamerun

Beväpnade män stormade studion

Kameruns president Paul Biya, 83, har suttit på sin post i 34 år och är en av Afrikas mest långlivade makthavare. I början av 2008 aviserade han att han ville modifiera konstitutionen, underförstått för att kunna stanna vid makten livet ut. Mängder av kamerunier gick ut på gatorna för att protestera. 

Kenya

Fler borrhål farligt för Nairobi 

Kranvatten i Nairobi är en högst opålitlig tillgång. I många områden rinner vattnet ur kranarna tre dagar per vecka – men ibland kan folk gå upp till två veckor utan vatten. 

Nepal

Nepal360: Nepal fortfarande i ruiner (video)

I april 2015 drabbades Nepal av en förödande jordbävning som dödade nästan 9000 människor och gjorde över två miljoner hemlösa. Femtonåriga Barmai var en av de hundratusentals barn vars hem förstördes och som nu tvingas både bo och studera i provisoriska byggnader.

Klättrare som krossar könsnormer

När bergsklättraren Pasang Lhamu Sherpa Akita nyligen vann ett prestigefyllt National Geographic-pris var det första gången många nepaleser hörde talas om henne. Detta trots att hon bestigit toppar som Mount Everest och K2. Men kvinnor inom äventyrssporten i Nepal är på tydlig frammarsch.

”Jag uppmanar män att köpa bindor till sina systrar”

Genom att snacka om mens med killar och män i Nepal försöker Sabin Singh, 32, bryta gamla patriarkala mönster. Kvinnor med mens betraktas ofta som orena och kan i traditionella miljöer tvingas sova i kodynga, berättar Sabin Singh för journalisten Bhrikuti Rai.

Nicaragua

"Här hos mamma slipper jag våldet"

Katerin Malespí, 19 år, lämnade familjen när hon fyllde 14 år för att leva med en dubbelt så gammal man. Nu är hon tillbaka igen – med sin lilla dotter. Hennes mamma är nöjd:"Det är bra, vi kan hjälpas åt och skydda varandra."

Nigeria

Nigeria – Kommers, kultur och konkurrens

Nigerias huvudstad Lagos är en smältdegel av olika etniciteter. Journalisten ARMSFREE AJANAKU skriver om de målmedvetna människor som får kulturen i hans hemstad att blomstra, trots vanstyre. 

Nigerias unga smarta agriprenörer

För många afrikanska ungdomar är jordbruk och djuruppfödning något som främst äldre ägnar sig åt. 26-åriga Olawale Ojo och 29-åriga Emmanuela Clinton passar inte in i den bilden.

Skolflickor fortfarande i Boko Harams händer

Boko Haram blev för många kända genom mass-kidnappningen av över 200 skolflickor förra året. Kampanjen "Bring back our girls" väckte stor uppmärksamhet i omvärlden, men trots att snart ett år gått har flickorna inte återförts.

Boko Haram gynnar ex-diktator i Nigeria

I morgon, lördag, går det uppskjutna nigerianska presidentvalet till slut av stapeln. Terrororganisationen Boko Haram sägs vara anledningen både till det uppskjutna valet och till att många kan komma att rösta på en före detta diktator.

"Många tycker att jag borde vara mer auktoritär mot min fru"

Samuel Oruruo, 47, gillar att laga mat och beter sig inte bossigt mot sin fru. Det har fått många i hans omgivning att ifrågasätta hans manlighet. Patriarkala strukturer sitter starkt i Nigeria, men det rör på sig, berättar han för journalisten Rahima Gambo.

Pakistan

Pakistan skärper lag mot hedersmord 

Pakistans parlament har röstat igenom en lag som bättre ska kunna motverka landets problem med hedersmord, skriver flera medier. Den nya lagen kommer knappt tre månader efter det internationellt uppmärksammade mordet på modellen Qandeel Baloch, som gjort sig känd för att ha ifrågasatt sociala normer och patriarkala strukturer.

Nu är polion på väg bort

– Är du säker på att inget kommer att hända mitt barn när det tagit de här dropparna? frågar Asmat, en 22-årig mamma som har tagit med sin lille son till hälsokliniken i kvarteret G-9 i Islamabad.

Pakistansk ilska mot extremister

Pakistan befinner sig fortfarande i sorg efter attacken mot skolan i Peshawar – vakor och minneshögtider hålls i skolor, parker och på marknadsplatser. Ljus tänds och folk ber böner för "de små änglarna" som offren nu kallas. Många människor uttrycker också en djup ilska gentemot dem som de anser vara "talibanernas vänner".

De överlevande sörjer kamraterna

Dagen efter skolattacken i Peshawar, med 148 döda, sörjde de överlevande eleverna högljutt sina döda klasskamrater. De lovade att fullfölja sina utbildningar och att kämpa mot terrorn. Pakistan försöker nu få hjälp av Afghanistan för att komma åt talibanledaren bakom attacken.

"Massakern ett budskap till Malala"

När Malala Yousafzai mottog Nobels fredspris visades händelsen live i nästan varenda pakistansk tv-kanal. Hela landet gladde sig och hyllade den kamp som gjort Malala till en global förkämpe för utbildning för barn. I dag befinner sig Pakistan i sorg.

Palestina

Israel och Palestina hotar pressfriheten från två håll

På de ockuperade territorierna i Palestina ökar angreppen på journalister. Inga lagar garanterar rätten till information och journalister är ständigt rädda för att skadas eller arresteras.

Peru

Återkomstens smärta

En vårdag år 1984 var Félix Pacheco Casafrancas föräldrar ute för att hämta vatten från berget när han hörde pistolskott. Efter att mörkret lagt sig kom hans mamma tillbaka och berättade att hans pappa blivit mördad av soldater. 30 år senare siktar Felix Pacheco med sin hacka mot platsen där han tror att hans pappa blev begravd.

Journalister riskerar fängelse för kritik mot politiker

I Peru har det på senare tid blivit tydligt att en demokratisk regim inte innebär ett automatiskt skydd av pressfriheten. Två rättsfall visar hur utdaterade lagar mot kriminellt förtal används för att straffa kritiska journalister.

Dags för Peru att välja väg

Enligt de fyra huvudsakliga opinionsundersökningarna inför presidentvalen i Peru den 10 april kommer det att bli ett tajt upplopp.

Sydafrika

Varför är det vattenbrist?

Trots att många afrikaner lider brist på rent dricksvatten utnyttjas bara 15 procent av kontinentens tillgängliga grundvatten.

Tunisien

Knagglig väg mot jämlikhet för Tunisiens kvinnor

I morgon får Tunisiens nationella dialogkvartett Nobels fredspris. En annan organisation som arbetar för demokrati och kvinnors politiska engagemang är nätverket Tha'era. – Det krävs en förändring i både mäns och kvinnors tankesätt, säger Ommezine Khelifa.

Zimbabwe

Zimbabwes unga har fått nog

Den äldre generationen har svikit den yngre. Nu tar ungdomar till gatuprotester och sociala medier för att uttrycka sin frustration över president Robert Mugabes regering. Omfattande korruption är en av orsakerna – nyligen konstaterades att 15 miljarder i diamantintäkter bara försvunnit.

Motståndet mot Mugabe växer i Zimbabwe

De senaste två månaderna har Zimbabwes regeringsparti Zanu PF mött de hittills hårdaste protesterna under sina 36 år vid makten. I botten ligger frustrationen över en svår ekonomisk situation och president Robert Mugabes politik. Paralleller dras till den arabiska våren.

Sexuella trakasserier och hot mot journalister i Zimbabwe

Under den koloniala eran instiftades lagar i Zimbabwe för att hindra journalister från att rapportera om regeringens övergrepp. Trots att den nuvarande regeringen lovat att upphäva de koloniala lagarna använder de 36 år efter självständigheten liknande verktyg för att lägga munkavle på landets media.

Unga kvinnor stoppar barnäktenskap i Zimbabwe

Barnäktenskap är vanliga i Zimbabwe, trots att de är emot konstitutionen. Ruvimbo Tsopotsa var 15 år när hennes pappa tvingade henne att gifta sig med en man, som sedan misshandlade henne. Hon vände sig till konstitutionsdomstolen för att få det upphävt – och fick rätt. Nu kan barnäktenskapen stoppas.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän