Tre höga byggnader invid Umeälven.

Foto: Peter Steggo

På gång

Globala Västerbotten

Uppdaterad: 5 september 2017

Den 18 september startar årets upplaga av SEE hållbarhetsvecka i Västerbottens och Norrbottens län. Sida arrangerar en rad aktiviteter under veckan i samverkan med kommunen och lokala partners, för att sätta fokus på globala frågor i regionen.

Aktiviteter i urval

Dragonskolan bygger Better Shelter
Better Shelter är en svensk innovation för mer hållbara flyktingbostäder. Under årets SEE-vecka kommer elever på Dragonskolan i Umeå att bygga och ansvara för en av Better Shelters flyktingbostäder. Idén bakom Better Shelter är att bidra till en värld där alla människor har en säker plats som de kan kalla sitt hem.

Bob Hansson uppträder
Poeten och författaren Bob Hansson besöker Umeå den 20 september för att prata social hållbarhet och individens roll i relationen till vår omvärld med Umeå universitetsstudenter. Se honom på Ljusgården, Lärarutbildningshuset, Umeå universitet den 20 september kl. 12.10-12.50.

Gapminder kunskapscertifierar företag
Fernanda Drumond från stiftelsen Gapminder gästar stadens företagsfrukost den 21 september. Hon kommer att bemöta tre stora missförstånd om de makrotrender som finns i världen idag och presenterar ramverk, modeller och berättelser som hjälper dig att skapa en faktabaserad världsbild. Företagare får också testa sina kunskaper i Gapminders Global Facts Test. Kom till Rex festsalar den 21 september kl. 07.30-09.00

Upplev textilindustrin i Bangladesh
Om du skulle tittat igenom lapparna i kläderna du har på dig är chansen stor att åtminstone ett av dina plagg är tillverkat i Bangladesh. Du som vill veta mer om vardagen för människor som arbetar med att tillverka våra kläder ska besöka Lindellhallen på Umeå universitet. Där kommer du i en VR-film kunna följa Ruma Akther som arbetar i en textilfabrik i Dhaka. Den 20 september kl. 10.00-14.00.

Globala Västerbotten är ett samverkansprojekt mellan SEE hållbarhetsvecka och Sida med fokus på globala frågor på lokal nivå.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän