Man vid vattenkran i Indien.

Foto: World Bank/Curt Carnemark

Sidas seminarium om vatten på Global Forum

Den global vattenkrisen är allas problem

Uppdaterad: 23 maj 2014

För att lösa vattenproblemen i världen krävs samordnade insatser och en tydlig politisk markering. Det skulle även öka beredskapen inför framtida klimatutmaningar. Det var några slutsatser i det seminarium om vatten som Sida arrangerade under Global Forum.

Den globala vattenkrisen visar sig framför allt lokal. Oavsett om det handlar om för lite vatten, för mycket vatten eller för smutsigt vatten drabbar konsekvenserna människor på specifika platser. Allt för ofta dem som redan är fattiga och hårt utsatta.

– Klimateffekter drabbar olika. De rika släpper ut. De fattiga får betala, sa Karin Lexén, projektchef på Stockholm International Water Institute, SIWI.

Men även i Sverige ökar vattenproblemen. Ulf Moback från Göteborgs kommuns stadsbyggnadskontor visade i bilder att göteborgarna snart kan komma att vada i vatten till följd av att havsnivån stiger år för år. Hans tillfälliga lösning är att bygga bort problemen med skyddsräcken och vallar. Men på sikt krävs en förändrad livsstil.

I Sverige kan en enda person göra av med flera tusen liter vatten om dagen. En bråkdel är dricksvatten från närområdet. Det mesta är vatten som används vid produktion av mat och kläder, ofta i en helt annan del av världen där varje droppe är dyrbar.

– Mer än en miljard människor har brist på rent vatten, antalet översvämningar har fördubblats de senaste 50 åren och de ekonomiska konsekvenserna av vattenproblemen har femdubblats, konstaterade Sidas generaldirektör Anders Nordström.

I flera av de regioner där Sida är verksam är vatten dessutom en anledning till konflikt. Mycket resurser läggs därför på att minimera riskerna för orättvis vattenfördelning.
Större beredskap för att bättre kunna samla, fördela och rena vatten efterlystes av flera seminariedeltagare.

Thor-Axel Stenström, professor vid Smittskyddsinstitutet, påminde om att relativt enkla insatser för hygien och sanitet kan rädda många fler liv.

– Det viktiga är att olika insatser koordineras. Det räcker inte med en latrin om miljön runt omkring är dålig och sprider smittor, påpekade han.

Utan att lösa vattenproblem i världen är det svårt att skapa verklig långsiktig utveckling. Därför uppmanade Anders Nordström till en tydlig politisk markering, inte minst vid klimattoppmötet i Köpenhamn i december.

– Vi måste tänka om. Det behövs en grön ekonomisk utveckling som alla vinner på.

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän