Oscar Carlsson, VD och Joakim Söderling, säljare Smiling Group: Allt började med MFS från Sida.

Foto: Margareta Wennlund Åkerblom/Sida

Smiling Cashewnötter - gott resultat från Minor Field Study

Uppdaterad: 30 juni 2014

Två ekonomistudenter vid Linnéuniversitetet åkte till Gambia på MFS-stipendium 2011. Nu har deras affärsidé, ett fairtradeföretag som säljer cashewnötter, blivit utsett till Sveriges nästa tillväxtföretag i Venture Cup 2013.

Det här är den korta solskenshistorien om hur ett Sida-stipendium i företagsekonomi utvecklades till ett Fairtrade-märkt företag.

 - Om man jämför våra tre år på universitetet med MFS-stipendiet och de dryga två åren som gått sedan dess så har vi lärt oss mycket mer genom MFS, säger Oscar Carlsson och Joakim Söderling på Smiling Group.

En viktig naturresurs i Gambia är cashewnötter. Dock förädlas 90 procent av nötterna utomlands, i bland annat Indien och Vietnam.  Förpackning av nötterna sker vanligtvis i Holland. Gambierna själva får således ta del av en mycket liten del av värdekedjan.

 - Gambia är ett fattigt land vars främsta inkomstkällor är jordbruk och turism – en utgångspunkt för våra funderingar och vi var laddade med vilja att åstadkomma förändring, säger Joakim.

Varför inte förädla de egna naturresurserna lokalt i Gambia? Ett bra sätt att skapa nödvändiga arbetstillfällen och därmed utveckling, tänkte Oscar och Joakim.

 - ”Vi vill ha arbetstillfällen. Vad kan vi i Gambia ge världen?” undrade flera av de vi träffade när vi kom ner, säger Oscar.

Therese Gomez arbetar med att odla cashewnötter i byn Kassa Kunda i Gambia.

På den vägen skapades Smiling Group, ett vinstdrivande företag med Fairtrade-certifierad verksamhet i Gambia.

 - Vi vänder på värdekedjan och skapar lokalt värde, säger Oscar, som är VD för Smiling Group och som tillbringat de senaste tre månaderna i byn Kassa Kunda där Smiling Group sysselsätter 39 bönder med cashewnötsodling.

Smiling Groups verksamhet i Gambia har ytterligare medfört att 350 gambier fått ett arbete att gå till genom den lokala cashewnötsfabriken där nötterna förädlas, det vill säga torkas, skalas, rostas och saltas (vissa). Och dessutom, menar Smiling Cashews företrädare, bidrar vi till att stoppa utnyttjandet av människor som idag sker i cashewfabriker i Indien och Vietnam. Smiling Group låter förädlingen stanna i Gambia under schyssta arbetsförhållanden. Vilket resultat av ett MFS-stipendium!

 - Därmed kan vi erbjuda den svenska marknaden en Fairtrade-märkt produkt där kunden medverkar till utveckling, säger Joakim. Risker med företaget finns förstås; klimatutmaningen där regn och torka i fel perioder minskar cashewskörden, säger Oscar. Eller att marknaden inte går så bra som vi vill.

Anledning att hoppas har Smiling Group. Innan sommaren blev de utsedda till Sveriges Nästa Tillväxtföretag genom att vinna 2013 års upplaga av Venture Cup med motiveringen ”Ett genomarbetat affärscase, där bidraget visar på stor mognad och trovärdighet. Roligt att se att ett bidrag med såhär mycket hjärta har alla aspekter av ett långsiktigt hållbart företag. Dessutom spås lönsamhet för alla parter.”

Smiling Groups förhoppning är att företaget omsätter 100 miljoner om fem år och har en egen fabrik i Gambia med schyssta arbetsförhållanden och många fler anställda.

Minor Field Studies

Minor Field Studies (MFS) ett Sida-finansierat program som riktar sig till studenter på högskolans grundutbildningsnivå. Programmets syfte är att ge svenska studenter möjligheter att skaffa sig kunskap om utvecklingsländer och utvecklingsfrågor. Instrumentet för detta är ett resestipendium för en mindre fältstudie under minst 8 sammanhängande veckor som underlag för en C- alt. D-uppsats eller examensarbete på motsvarande nivå

Aid through trade, Oscar och Joakims MFS-uppsats.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän