Elever bygger en Blair VIP Latrin, en enkel och praktisk uppfinning som byggts för miljontals människor bara i Zimbabwe.

Foto: Stockholm Water Prize Laureate Photos

Vattenpris för enkla sanitetslösningar

Uppdaterad: 25 juni 2014

Dr Peter Morgan från Zimbabwe tilldelas årets Stockholm Water Prize, ett av världens mest prestigefyllda vattenpriser. Sida har i många år stöttat Peter Morgan i hans arbete med att ge fattiga människor tillgång till enkla och billiga vatten- och sanitetslösningar.

Peter Morgan, vinnare av Stockholm Water Prize 2013.  Peter Morgan 

Den brittiskfödde vetenskapsmannen har uppfunnit en rad enkla, smarta och billiga lösningar som används av miljontals människor bara i Zimbabwe. Han har dessutom tagit fram omfattande instruktioner och utbildningsmaterial som hjälper lokalbefolkningen att själva bygga, underhålla och förbättra uppfinningarna. Juryns motivering till årets Stockholm Water Prize lyder:

”Många av dagens lösningar för dricksvatten och sanitet är för dyra, opraktiska och utom räckhåll för världens fattigaste. Tack vare Peter Morgans pionjärarbete med att utveckla praktiska vatten- och sanitetslösningar, anpassade till de mest behövande, har tusentals samhällen fått bättre vatten, renare miljö och högre livskvalitet.”

Idag saknar 780 miljoner människor tillgång till dricksvatten och 2,5 miljarder människor tvingas leva under otillräckliga sanitetsförhållanden. Varje dag dör mer än 5 000 människor i sjukdomar som orsakas av brister inom dricksvatten, sanitet och hygien.

Sida var en av få givare som gav stöd till Peter Morgans arbete redan på slutet av 90-talet och början av 2000-talet, när sanitet inte fanns på många givares agendor. Sidas stöd till Peter Morgan och hans okonventionella idéer har starkt bidragit till utvecklingen av de många innovativa och billiga lösningarna, där kretsloppstänkandet varit helt avgörande.

Sidas långa stöd till EcoSanRes programmet, där Peter Morgan deltagit, har också bidragit till att ta fram hållbara vatten- och sanitetslösningar.

Priset kommer att överlämnas till Peter Morgan under Världsvattenveckan i Stockholm i september.

Se intervjun med Peter Morgan om att motta priset

Om Stockholm Water Prize

Stockholm Water Prize är ett internationellt pris som instiftades 1991 och som delas ut årligen av Stockholm International Water Institute (SIWI) till en person, organisation eller institution för enastående vattenrelaterade aktiviteter. Vinnaren av Stockholm Water Prize belönas med 150 000 USD (drygt en miljon kronor) och en specialdesignad glasskulptur från Orrefors.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän