Artiom Zavadovschi arbetar på Gender DOC i Moldavien

Foto: Hillevi Ekberg/Sida

Tufft för Pride i Moldavien

Uppdaterad: 25 juni 2014

I Moldaviens huvudstad Chisinau pågår just nu Pride-festivalen. Arbetet med att driva homo-, bi- och transsexuellas rättigheter i landet är tufft men festivalen bidrar till att sätta ljus på frågan.

Solen flödar över parken i Chisinau, en grön oas mitt i staden där människor passar på att ta en promenad eller vila en stund på någon parkbänk. Mitt i parken har en grupp aktivister samlats för att ordna ett speakers corner om homo-, bi- och transsexualitet. Vem som helst är välkommen fram och ta mikrofonen. Media väntar tåligt men få vill öppet säga vad de tycker. Aktiviteten är en del av Pride-festivalen som pågår hela veckan.

En av aktivisterna är Artiom Zavadovschi som arbetar för organisationen Gender DOC, den enda organisation i Moldavien som arbetar för homo-, bi- och transsexuellas rättigheter.

 - Festivalen är viktig för oss, säger han. Det ger oss tillfälle att diskutera frågorna öppet och i olika forum.

Att vara homosexuell är inte formellt förbjudet i Moldavien men motståndet är stort. En färsk undersökning som Gender DOC genomfört visar att 60 procent av befolkningen menar att homosexualitet bör motverkas i samhället. Samma undersökning tar fram ett index på tolerans som visar att endast 2 procent är toleranta mot fri sexuell läggning.

I januari 2012 fattade dessutom de lokala myndigheterna i staden Balti i norra Moldavien beslut om att bannlysa homosexuella personer i staden. Den lokala kyrkan var stark pådrivare av beslutet. Direkt följde tjugo andra orter deras exempel. Artiom som numera är öppen med sin homosexualitet är född och uppvuxen i Balti.

 - Det var tufft, speciellt tonårstiden, säger han. Det fanns ingen information om homosexualitet och ingenstans jag kunde vända mig med mina frågor. Det är också därför jag valt att engagera mig i Gender DOC; för att skapa en bättre situation för andra i samma situation som jag.

Gender DOC bedriver påverkansarbete och erbjuder tjänster som juridisk rådgivning och hälsovård för homosexuella. Artiom uppskattar att ungefär två tusen personer använder sig av organisationens service. Bland arbetsuppgifterna finns redaktörskapet för tidningen Tema och att organisera Pride-festivalen. Det är den tolfte festivalen i landet och årets upplaga har aktiviteter som en fotoutställning, öppna debatter, teaterpjäser och ett så kallat ”human library” där homosexuella ställer upp som levande böcker och svarar på frågor om sitt liv. Planen är att avsluta festivalen söndagen 19 maj med en marsch genom staden men i dagsläget är det inte klart om den blir av då flera organisationer lämnat in protester mot att marschen genomförs.

 - Vi har fått tillstånd och blivit erbjudna polisskydd, säger Artiom. Men vi vet nog först på söndag morgon om marschen går att genomföra.

Artiom var själv den förste i landet som öppet erkände sin homosexualitet i media år 2010. För sitt mod mottog han FN:s pris för mänskliga rättigheter och trots det hårda klimatet och de många motgångarna ser han positivt på framtiden.

 - Klimatet förändras sakta men säkert, säger han. De senaste åren har samhället blivit mer öppet och tolerant, framför allt genom att media i allt större utsträckning vågar diskutera frågan.

Sida stöder Gender DOC med 645 000 kronor 2010 – 2012.

Se Artioms budskap på detta Youtube-klipp


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän