Rundabordssamtal med näringslivet på Sida 13 maj 2013.

Foto: Fredrik Persson

Svenskt näringsliv engagerat för minskad fattigdom

Uppdaterad: 25 juni 2014

På Sida samlas idag mer än tjugo svenska företagsledare tillsammans med Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, Ericssons Vd Hans Vestberg och Columbia-professor Jeffrey D Sachs. Syftet med mötet är att föda in näringslivets roll i de nya, mer ambitiösa mål för global utveckling som ska ta vid när de nuvarande Millenniemålen löper ut 2015. Mötet ska resultera i konkreta åtaganden för en hållbar global utveckling från ett tjugotal av Sveriges storföretag.

Arbetet med att utforma nya hållbara utvecklingsmål post 2015  sker på många plan. Näringslivets engagemang och förmåga till problemlösande är en avgörande pusselbit för att göra rätt vägval, menar många.   Nu vill man vara med i ett tidigt skede då framtidens globala utvecklingsagenda ska utformas för att sedan kunna ta en mer aktiv roll i genomförandet. Diskussionerna på Sida kommer att vara konkreta och praktiska och identifiera nyckelutmaningar, affärsmöjligheter och potentiella samarbeten för en mer hållbar global utveckling.

 - Jag hoppas förstås på ett än djupare engagemang i näringslivet kring de globala framtidsfrågorna, och fler strategiska partnerskap som bidrar till lösningar på utvecklingsproblem framöver, säger Anne Kullman, handläggare på Globalavdelningen.

Dagen avslutas med ett seminarium i serien Development Talks där bland andra Hans Vestberg  och Jeffrey Sachs medverkar tillsammans med  miljöminister Lena Ek och, via länk, vice generalsekretararen i FN Jan Eliasson. Det seminariet kommer att webbsändas  kl 17.00 - 19.00 och kan även följas på Twitter via #post2015 samt #swedishleadership.

Pressinbjudan  har gått ut den 6 maj.

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän