Sidas monter på konferensen Women Deliver i Malaysia

Foto: Sida

Sverige för barnmorskor och säkra aborter vid världskonferensen Women Deliver

Uppdaterad: 25 juni 2014

Vid världskonferensen Women Deliver i Malaysia nyligen, diskuterade Melinda Gates, Hans Rosling, norska Mette-Marit och 4 500 andra delegater från 149 länder vad som kan göras för att minska mödradödligheten i världen, det millenniemål som kommer att bli svårast att nå till 2015.

Deltagare från Sida Stockholm och från Sveriges ambassad i Dhaka förde framför allt fram nödvändigheten av professionella barnmorskor för att minska mödra- och barnadödlighet, men även vikten av att kunna få säkra aborter.

På många håll i världen finns det inte barnmorskor att tillgå under graviditet och förlossning, vilket anses vara en av grundorsakerna till de höga dödstalen – varje dag dör runt 1 000 kvinnor i världen på grund av osäkra eller ofullständiga aborter. Orsaken är oftast brist på resurser i fattiga länder, vilket gör att de flesta fortfarande föder i hemmet.

Slarvigt utförda ”back street” aborter skördar också många liv, helt i onödan. Här är problemet inte bara bristande ekonomiska resurser utan ofta även en bristande politisk vilja. Frågan om rätt till säker abort är kontroversiell i många länder, men här önskar den svenska delegationen att konferensen ska leda ett steg framåt.

 

- En av de stora för delarna med en sådan här konferens är möjligheten att påverka och lyfta fram frågor som man tycker är viktiga, säger Christina Larsson från Sida, som deltog i den svenska  delegationen.

Det kunde de till exempel göra i Sidas monter som var mycket välbesökt, men även i särskilda möten med olika organisationer samt olika anföranden.

Ylva Sörman Nath från ambassaden i Dhaka höll ett anförande om vikten av barnmorskor och Anders Molin deltog i en paneldiskussion om familjeplaneringsfrågor och lyfte då de svenska erfarenheterna, såväl positiva som negativa.

Det fanns också tid för studiebesök. Christina Larsson fick följa med organisationen ”HIV Alliance” och träffa sexarbetare i Kuala Lumpurs ”red-light district”. Vid ett möte på ett café berättade kvinnorna mycket öppenhjärtigt om sin situation och flera tragiska öden kom i dagen, bland annat berättade en kvinna, som vid 40 års ålder blivit änka med fyra barn att försörja, hur hon tvingats ut på gatan för att klara sig. Nu har hon levt så i mer än tio år. I Kuala Lumpur är den största orsaken till prostitution narkotikamissbruk eller att man blivit ensamstående mamma. Man måste helt enkelt försörja sig.

Christina Larsson var samtidigt imponerad av kvinnorna:

 - Det här var ett gripande möte i stark kontrast till den påkostade stora konferensen. Kvinnorna var vältaliga och intelligenta. I ett annat samhälle hade de sysslat med något helt annat.

De svenska delegaterna hoppas nu på att erfarenheterna som kommit fram under konferensen kommer att användas i det fortsatta internationella arbetet för att minska mödra- och barnadödligheten. Särskilt i kommande processer, som i post 2015-arbetet mm.


 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän