James Itana i Namibia, en av de män som deltar i Men Care kampanjen för ett aktivt faderskap mot våld.

Foto: Tomas Agnemo

Män och pappor för jämställdhet och ny papparoll

Uppdaterad: 25 juni 2014

I upptakten till den Internationella dagen för Afrikas barn, som uppmärksammas nu på söndag den 16 juni, har ett hundratal engagerade män och pappor från hela världen träffats i Kapstaden för att diskutera jämställdhet och en ny papparoll.

MenCare är en global faderskapskampanj som arbetar för att män ska engagera sig för icke-våld och rättvisa – för familjens skull.

De allra flesta män kommer någon gång att bli fäder eller ha någon anknytning till barn - som styvfäder, bröder, farbröder, far- och morfäder, lärare, tränare eller bara som vänner. MenCare understryker att ett engagerat, lyhört faderskap och män som deltar i barnens liv har positiva effekter för kvinnor och barn, men också för männen själva.

 – Om vi ändrar normerna kring våld kommer det hjälpa barnen att förstå att de kan tala ut om våld och övergrepp – i hemmet eller i sitt område. Så män borde höja sina röster mot våld, säger James Itana som deltog i mötet.

En av medlemsorganisationerna i MenCare är Sonke Gender Justice Network, som under två år får cirka åtta miljoner kronor av Sida och den svenska ambassaden i Sydafrika för sitt engagemang för jämställdhet, barnomsorgsfrågor och sitt arbete för att minska våld i hemmet i södra Afrika.

Sonke’s vision är en värld där män, kvinnor och barn kan leva jämställt, hälsosamt och i lyckliga förhållanden som bidrar till utvecklingen av rättvisa och demokratiska samhällen. För att nå en hållbar förändring av könsroller och relationer måste man påverka de krafter som formar individuella attityder och samhälleliga normer.

Sonke samarbetar även med den svenska organistionen Män för jämställdhet. Tillsammans har man utarbetat kampanjer med bland annat organisationerna FAMSA i Kapstaden, Sydafrika, Lifeline Childline i Windhoek, Namibia och Stepping Stones International i Gaborone, Botswana. Man har främst arbetat med pappagrupper för blivande fäder där man pratar om genus och jämlikt föräldraskap.

Tomas Agnemo från Män för jämställdhet  deltog i mötet i Kapstaden.

 – Jag upplever att frågan om mäns engagemang i jämställdhet och för en aktiv papparoll är något som fler och fler pratar om, såväl i afrikanska länder som i andra delar av världen. Vi märker en stor skillnad på bara några år. Förut var det ingen som nämnde män i samband med jämställdhet, men det gör man idag, säger han.


 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän