Svenskstödd journalist mördad - trycket hårdnar mot aktivister i Kaukasus

Uppdaterad: 25 juni 2014

Den 9 juli mördades journalisten Akhmednabi Akhmednabiev i den ryska delrepubliken Dagestan. Han arbetade för tidningen Caucasian Knot, som fått stöd från Sida sedan 2010.

 - Vi beklagar Akhmednabi Akhmednabievs död. Den här tragiska händelsen belyser hur utsatta journalister som skriver om brott mot mänskliga rättigheter är, säger Elsa Håstad, chef för Sidas avdelning för reform och selektivt samarbete.

Caucasian Knot  är en oberoende webbaserad tidskrift som följer den politiska situationen i Kaukasus. Situationen för människorättsförsvarare är mycket svår i området, och kidnappningar och trakasserier är vanliga. Mordet på Akhmednabi Akhmednabiev är det andra mordet på en journalist i Dagestan på kort tid.

 - Sida kommer att fortsätta stödja journalister och andra aktivister som vågar utreda korruption och brott och som tar strid för rättvisa, säger Elsa Håstad.

Det senaste 18 månaderna hade Akhmednabi Akhmednabiev skrivit sammanlagt 300 tidningsartiklar. Texterna handlade bland annat om korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Han hade blivit hotad till livet vid flera tillfällen och utsattes för ett mordförsök i januari i år. Akhmednabi Akhmednabiev lämnar tre små barn efter sig.

Fakta

Sida stödjer Caucasian Knot med sammanlagt 7,6 miljoner kronor, varav 1 miljon kronor under 2013.

Insatsen har hittills resulterat i att fler personer har fått tillgång till mobilt internet, vilket är billigare än fast nätuppkoppling i Ryssland. Fler läsare skickar in eget material och dokumenterar övergrepp mot mänskliga rättigheter som journalister vid tidskriften senare kan följa upp och skriva om.

Sida stödjer ytterligare ett medieprojekt i Kaukasusregionen, totalt två pågående projekt med journalister i norra Kaukasus. Utöver det så stödjer Sida även ett par projekt som riktar sig mot människorättsförsvarare som bland annat hjälper medborgare att följa upp och dokumentera försvinnanden av anhöriga från främst Tjetjenienkrigen.Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän