Afrika glob

Foto: Duncan Cumming, cc

Sidastödda Think Tanks i Afrika i topp

Uppdaterad: 1 juli 2014

Fyra Sidastödda organisationer, så kallade think tanks, är bland de bästa i världen enligt University of Pennsylvanias årliga ranking. Genom sitt inflytande bidrar dessa med ett afrikanskt perspektiv till omvärlden.

University of Pennsylvania utser varje år de mest inflytelserika så kallade think tanksen i världen inom olika kategorier. Konkurrensen är hård – över 6 600 stycken bjuds in att delta.  Nu är 2012 års listor klara. De flesta finns i Nordamerika, medan Afrika står för 8 procent eller 554 stycken.  På listan över Afrikas högst rankade think tanks stöds åtta stycken av Sida och fyra av dem kvalar dessutom in på topplistan över de 150  högst rankade think tanksen i världen.

Lena Schildt och Kwame Gbemesete arbetar med det regionala programmet för fred och säkerhet och med forskning på ambassaden i Addis Abeba och de ansvarar för stödet till organisationerna:

 - Det är väldigt roligt att se att dessa organisationer som vi stödjer håller så hög standard att de räknas bland de mest inflytelserika i världen. Det är viktigt eftersom de bidrar med ett afrikanskt perspektiv till omvärlden. Deras verksamhet bidrar också på ett mycket konkret sätt till den kapacitetsutveckling och afrikanska ägarskap som Sida stödjer genom de regionala utvecklinginsatserna.

På plats nr  81. finns South African Institute of International Affairs SAIIA  , plats 113. Institute for Security Studies; Pretoria, South Africa ISS   Plats 121. Council for the Development of Social Science Research in Africa CODESRIA   samt slutligen på plats 134. Organization for Social Science Research in Eastern and Southern Africa OSSREA

På den afrikanska listan innehar  SAIIA och ISS första och andra plats, ytterligare två institut som Sida stöder,  ACCORD och CCR,  innehar på den listan fjärde respektive sjätte plats.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän