Människor röstar i en förskola i El-Manyal i Egypten i november 2011. Förhoppningarna var höga hos många som röstade i de parlamentsvalen som följde de protester som ledde till president Hosni Mubaraks avgång.

Foto: Jonathan Rashad /CC

Sidas stödjer demokrati och MR i Egypten

Uppdaterad: 25 juni 2014

Den senaste tidens våldsamma utveckling i Egypten har väckt frågor om hur Sverige kan stödja demokratisering och ökad respekt för mänskliga rättigheter i landet.

Genom Sida stöder Sverige redan idag främst civilsamhällsorganisationer och FN-organ och deras utvecklingssamarbete i Egypten. Kvinnors rättigheter och yttrandefrihet är prioriterade områden. Sverige har även gett betydande stöd genom FN och civilsamhällsorganisationer för att genomföra mer fria och rättvisa val i Egypten och andra länder i regionen.

– Vi följer naturligtvis utvecklingen i Egypten och hoppas att övergången till demokrati ska fortsätta. Men enorma utmaningar kvarstår, säger Anders Frankenberg, chef för Sidas enhet för Mellanöstern och Nordafrika.

Det svenska stödet styrs av den regionala samarbetsstrategin för Mellanöstern och Nordafrika, som primärt främjar regionala samarbeten för att främja demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter, hållbart utnyttjande av vattenresurser samt regional ekonomisk integration.

Totalt uppgår strategibudgeten till 500 miljoner kronor för projekt och program i regionen under 2013, varav cirka 50 miljoner kronor specifikt ska stödja verksamheter i Egypten.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän