Mocambique

Foto: Jens Assur

Assur visar det urbana Afrika

Uppdaterad: 25 juni 2014

Liljevalchs Konsthall i Stockholm visar fotoutställningen Africa is a great country med bilder av Jens Assur. Sida har varit med i arbetet i avsikt att nyansera bilden av Afrika, skapa förståelse och stimulera till nya samarbeten. Ett flertal öppna föreläsningar finns också för den intresserade.

På lördag öppnar Jens Assurs utställning om det moderna Afrika på Liljevalchs i Stockholm. Med bilderna vill han utmana svenskarnas förlegade bild av kontinenten.

 - Många har sett hur Afrika dör men jag vill berätta om ett Afrika som lever. Ett Afrika med en ljus framtid, säger Jens.

Sidas mätningar  av den svenska opinionen om bistånd och utveckling visar att svenskarna har överdrivet pessimistisk bild av hur människor lever i Afrika. Till exempel tror en stor majoritet av svenskarna att läskunnigheten i Tanzania är mindre än 50 procent när den rätta siffran egentligen ligger på cirka 80 procent. Detsamma gäller barnadödligheten i Kenya där majoriteten av svenskarna tror att minst 30 procent av barnen dör före 5 års ålder. Den rätta siffran är cirka 10 procent.

Sanningen är att många afrikanska länder sett en snabb positiv utveckling med ökande tillväxt, snabb urbanisering, minskad barnadödlighet och bättre tillgång till utbildning och jobb de senaste åren. Det är denna bild Jens Assur vill förmedla med utställningen ”Africa is a Great Country” som pågår 13 april – 2 juni på Liljevalchs i samarbete med Sida. Utställningen visar ett 40-tal bilder i storformat från tolv afrikanska länder, däribland Liberia, Mocambique, Tanzania, Sydafrika  och Rwanda.

 - Bilderna visar en alternativ bild av Afrika präglad tillväxt, urbanisering och utveckling. Det rimmar väl med vårt kommunikationsuppdrag, säger Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida. Genom att nyansera bilden av den afrikanska kontinenten kan vi både skapa förståelse för vad biståndet kan åstadkomma och stimulera till nya samarbeten.

Sex av världens tio snabbast växande ekonomier ligger i Afrika, antalet internetanvändare i Afrika har mer än tiodubblats de senaste tio åren och en tredjedel av befolkningen bor idag i städer.

 - Afrika idag ser helt annorlunda ut än för 20 år sedan, förklarar Jens. I till exempel Kenya använder 70 procent mobilen för att betala för varor och tjänster. Det är högst procenttal av alla länder i hela världen.

Under 90-talet reste Jens mycket i Afrika och dokumenterade många av kontinentens konflikter och katastrofer; Etiopien, Somalia, Rwanda… På så sätt har han också varit del av den ensidiga rapporteringen om krig, konflikter och fattigdom.

 - Jag ångrar inte de bilderna, de var viktiga för att synliggöra människorna som drabbades. Men de gav inte den hela bilden. Att komma tillbaka nu och se en ny generation och ett helt annat Afrika har varit en väldigt stark upplevelse, berättar han.

Assur menar också att vår förlegade bild av kontinenten ger oss fördomar som gör att vi både missar möjligheter till viktiga politiska kontakter och nya affärer.

 - Den afrikanska konsumentmarknaden förväntas öka lavinartat de närmaste åren men väldigt få svenska företag ser den afrikanska marknaden som en möjlighet, säger han.

 
 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän