Internationellatorget2012

Foto: Johan Bergqvist/Sida

Sida satsar åter på Bokmässans internationella torg

Uppdaterad: 26 juni 2014

Internationella Torget nystartar på Bokmässan med ett nytt spännande uttryck, över hundra seminarier och massor av organisationer plus spännande spel. Och alla programpunkter kan följas live på den egna webbplatsen www.internationellatorget.se.

Efter ett mellanår, då Internationella Torget fick klara sig utan Sida-stöd, har Sida satsat på nytt och evenemanget på Bokmässan är en av årets viktigaste tillfällen att diskutera globala utvecklingsfrågor.

 - Det är en etablerad och välbesökt arena, säger kommunikationschef Joachim Beijmo. Varje år kommer 100 000 personer till mässan och en tredjedel av dem besöker Internationella Torget. Så många i den intresserade allmänheten når vi ingen annan stans.

På torsdag eftermiddag kommer det säkert att bli särskilt fullt runt Stora scenen. Då hålls en manifestation i Reportrar Utan Gränsers regi för fängslade journalister världen över och där kommer de nyligen frisläppta Johan Persson och Martin Schibbye att delta.

På torsdag morgon inleder Sida det digra programmet med att bjuda in till en frukost om biståndets resultat med bland andra Helena Thorfinn och Stefan de Vylder. På eftermiddagen arrangerar vi sedan ett seminarium med Global Witness om hur man kan stoppa illegal handel med mineraler i DR Kongo.

Internationella Torget har funnits i drygt tio år. Det började med att några organisationer, däribland Sida, ställde ut bredvid varandra på Bokmässan. Idén föddes att göra något större och på så sätt förstärka varandra. Internationella Torget föddes och har under årens lopp vuxit till att bli en av Sveriges viktigaste arenor för information och debatt om globala utvecklingsfrågor.

I år deltar mellan 50 och 60 organisationer och myndigheter och fler än hundra seminarier äger rum på scenen. Dessutom finns Gapminder Casino på plats för att utmana befintliga fördomar om situationen i världen.

Sida finansierar och projektleder evenemanget som förväntas locka omkring 25 000 besökare. Seminarierna går nonstop under de fyra dagarna och beräknas ha totalt uppemot tio tusen åhörare.

 - Vi har fått till massor med spännande programpunkter och jag är extra nöjd med att man nu kan delta utan att resa till Göteborg, säger Sidas Agneta Sundgren, projektledare för Internationella torget.

Att samtliga 100 seminarier på Stora scenen sänds live på nätet är en nyhet för året. Sidas egna seminarier visas på Sidas hemsida och de övriga kan man se på Internationella torgets hemsida  via Bambuser.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän