Val i Ukraina 28 oktober, 2012.

Foto: Madeleine Hägg-Liljeström/Sida

Demokratiska utmaningar i Ukraina

Uppdaterad: 26 juni 2014

Den 28 oktober hölls parlamentsval i Ukraina. Sverige finansierade tre insatser för att underlätta ett fritt och rättvist val. Ett av stöden gick till valövervakning genom OSSE/ODIHRs. Madeleine Hägg-Liljeström delar med sig av sina erfarenheter som en av valövervakarna.

När vi parkerar framför vallokalen, ett litet kommunkontor, klockan 07.15 på valdagen är det redan full aktivitet. Människor plockar fram högtalare och ställer upp tält på det lilla torget utanför. Kontoret är packat med folk och exakt klockan 07.30 stängs dörrarna om  22 representanter från den lokala valkommissionen (Precinct Election Commission, PEC), lokala observatörer plus mig, min tyska kollega Wolfgang och vår tolk Julia. Förberedelserna  tar sin början - alla räknas in och registreras och säkerheten kontrolleras. Exakt klockan 08.00 öppnas vallokalen och den första väljaren, en man, kommer in. Tjänstemännen jublar, eftersom  detta innebär tur! Valdagen har börjat.

Dagen fortsätter med observationer i vallokalerna runt vårt distrikt som består av fyra rayons (regioner) väster om Kiev. Vi kör på den vackra landsbygden och observerar i skolor, samlingslokaler och gymnastiksalar som gjorts om till vallokaler. Organisationen av valet är en enorm uppgift. Alla drygt 33 000 vallokaler har kassaskåp, valsedelsboxar av plexiglas och är utrustade med en internetansluten bärbar dator i ett låst skåp. Två webb-kameror sänder live från vallokalen hela dagen.

Vår sista observation är i en liten by med mindre än 200 väljare. Funktionärerna följer omsorgsfullt alla detaljerade instruktioner. Efter två timmar är de redo att slutföra protokollen. Men lagen föreskriver att protokollen måste upprättas i kopior för alla medlemmar av PEC och offentliga observatörer som så begär. Detta innebär att 25 kopior ska göras av de två protokollen - för hand. Efter fyra timmar kan vi äntligen lämna den låsta vallokalen för att följa ordföranden till valkommissionen för distriktet (District Election Commission, DEC). När vi kommer fram klockan 02.30 går rykten om att säckarna med valsedlar måste vara förseglade på ett särskilt sätt som inte är skrivet i lagen och att DEC inte accepterar knappt någon av alla de lokala PEC-representanternas protokoll. De är samlade utanför, trötta och irriterade. Vi möter OSSE: s observatörsgrupp i distriktslokalen för att utbyta information, och eftersom det inte finns något behov av två lag på plats åker vi tillbaka till hotellet för lite sömn.

Åter nästa morgon är situationen densamma. Endast omkring 30 av de 167 PEC-representanterna i det här distriktet har fått överlämna sina valsedlar till DEC och bara en handfull av dem har godkänts. DEC följer vallagen till minsta kommatecken och begär korrigeringar av protokoll med stavfel, där stämpeln inte är perfekt eller där  0 ersatts av ett - . PEC-representanterna som har varit uppe sedan tidigt på söndag morgon börjar bli desperata av utmattning och förnedring. De tillåts nu komma in i distriktslokalen men beväpnad polis och militär hindrar dem från att gå upp till andra våningen och mötesrummet.

På eftermiddagen snabbas hanteringen upp  - men fortfarande  avfärdas nästan alla för formalistiska fel. För PEC-representanterna är detta dock en viktig förändring eftersom att formellt ha överlämnat väskan innebär att de nu kan gå hem och sova. En läkare kommer för att ta hand om några utmattade personer bland PEC-representanterna och några förs med ambulans till sjukhus. Klockan 17.00 får vallokalen vi besökte på söndag morgon äntligen överlämna sina röster. De utmattade representanterna har väntat i 12 timmar utöver de 24 timmarna av förberedelser, röstning och rösträkning. Distriktets valkommission anser att det finns ett formellt fel i deras protokoll och de skickas hem för att rätta till det.

Läs redogörelsen kring valet från OSSE - Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE:s  Statement of Preliminary Findings and Conclusions 

Fakta om det svenska stödet till det ukrainska valet

Chesnorörelsen. 1 900 000 kronor till 2012 års parlamentariska val. Informationskampanjsprojekt genom Internews Ukraina, en kort och målinriktad insats för att  bidra till välinformerade röster. Insatsen är en del av Chesno-rörelsen som omfattar över 50 civilsamhällesaktörer. Chesno betyder ärlig, men är också ordet för vitlök. Precis som vitlök används för att läka sjukdomar, vill rörelsen göra valprocessen friskare genom att mäta kandidaterna gentemot sex lika kriterier.

De sex kriterierna:
• Inga rapporterade fall av att ha kränkt mänskliga rättigheter eller frihetskränkning.
• Kandidaten håller sig till den politiska ståndpunkt som låg till grund för nomineringen
• icke-korruption
• transparent deklaration av personliga tillgångar ,inkomster och relevanta levnadsvillkor
• personlig röstning i parlamentet
• deltagande i möten och bidrag till arbetet i VR

Europarådet. Inom ramen för avtalet med Europarådet bistår vi myndigheterna i genomförandet av den nya vallagen och ökar väljarnas medvetenheten genom att förse förstagångsväljare med information om röstningsförfarandet och fungerande demokratiska institutioner i allmänhet. Detta sker huvudsakligen genom radio kampanjer. Stödet uppgår till 2,7 miljoner kronor.
OSSE / ODIHRs valobservatörer. Vi bidrar med 750 000 kronor för att finansiera den svenska kvoten för OSSE / ODIHRs valövervakare som omfattar både långsiktiga och kortsiktiga observationer.
 

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän