Win Maw Tun, USDP, Dr May Win Myint, NLD och Za Tlem, Chin Nat Party

Foto: Sida/Kerstin Becker

Kvinnliga politiker från Burma på historiskt Sverigebesök

Uppdaterad: 26 juni 2014

Traditionella könsroller och rädsla för att yttra sig gör att få kvinnor i Burma engagerar sig politiskt. Men landet genomgår snabba förändringar och kvinnornas inflytande i parlamentet börjar sakta öka. Det berättade kvinnliga politiker från Burma på besök för att lära sig om det svenska parlamentariska arbetet och om kvinnors roll i politiken.

– Det som är viktigast för Burma just nu är att fokusera på bättre utbildning och att stärka landets unga, och här ser vi gärna ett samarbete med det internationella samfundet. Det Aung San Suu Kyi hade som mål med att komma in i parlamentet var just att gynna de vanliga människorna, med gratis utbildning och hälso- och sjukvård, sa Dr May Win Myint från Burmas oppositionsparti NLD.

Partiets ledare Aung San Suu Kyi är väl känd för omvärlden genom sin långa kamp för landets frihet och demokrati, och efter sammanlagt 15 år i husarrest släpptes hon fri i november 2010. Men om bilden av Burmas opposition länge utgjorts av en kvinna så ser bilden av Burmas parlament väldigt annorlunda ut. Endast 4,5 procent av parlamentarikerna är kvinnor, en siffra som ändå ökade med en procentenhet när Aung San Suu Kyi och hennes parti valdes in i ett fyllnadsval i april i år.

Sida finansierar besöket av de 14 politikerna, de flesta från oppositionen, som ett led i att stärka kvinnors roll i politiken i Burma. Besöken omfattar bland annat riksdagssammanträden och samtal med riksdagsledamöter, hälsokliniker i Järva och Rinkeby, SVT och public service modellen samt Olof Palmecentret. De kvinnliga politikerna ska även träffa representanter för det burmesiska samfundet i Sverige och flera av kvinnorna talade om exilburmesernas roll för en fortsatt demokratiutveckling i landet.

Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka betonade hur viktigt det är med fler kvinnliga ledare i världen och att Sida stödjer det arbetet. Men att få in fler kvinnor i Burmas parlament är en utmaning, och förändringsarbetet har bara börjat.

– Våra stereotypa könsroller säger att kvinnan hellre ska ta hand om hemmet medan mannen försörjer familjen, förklarade Win Maw Tun från det regerande partiet USDP och Dr May Win Myint från NLD. Det finns dessutom en rädsla att engagera sig i ett politiskt parti och yttrandefriheten har varit begränsad. Kunskap och utbildning behövs för att förändra detta.

Za Tlem från Chin National Party var väldigt glad över att få delta i studiebesöket och tillade att Sverige är första land att bjuda in representanter från den etniska minoritetsgruppen Chin. Hon såg fram emot att få dela med sig av sina nya erfarenheter på hemmaplan, inte bara inom politiken utan inom alla områden där kvinnornas roll behöver stärkas.

Samtidigt som de kvinnliga politikerna ser positivt på att Burma börjar öppna sina gränser mot omvärlden så ser de även flera risker. Den kulturella och religiösa identiteten kan påverkas negativt, men framför allt är de oroliga över att landets rika naturresurser ska exploateras. Burmas omoderna lagar kan inte garantera ett skydd utan behöver omarbetas. Dessutom behövs ny teknologi.

– Vi har gott om naturresurser och våra medborgare är intelligenta. Men problemet är att vi saknar tekniskt kunnande, sa Dr May Win Myint. Jag ber er alla därför att bjuda in våra unga att delta i olika internationella sammanhang. Det kan bidra till en utveckling för vårt land.

 Läs mer om Sidas samarbete med Burma.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän