Nästa generation tar plats

Uppdaterad: 8 maj 2015

Ungas perspektiv är lika viktigt som gender, mänskliga rättigheter eller demokrati-perspektivet – om vi ska lyckas med hållbar global utveckling och bekämpa fattigdomen. Det var budskapet från Sveriges två yngsta FN-representanter, Alva Snis Sigtryggsson som deltar i svenska delegationen på väg till Rio + 20 och Milischia Rezai som är på väg till FN:s generalförsamling 2012.

I höstas utnämndes Karlstad till Global kommun  och på Världsmiljödagen hölls ett uppföljningsseminarium i samarbete med Sida Partnership Forum. Kommunalrådet Per-Samuel Nisser inledde om Karlstads eget Fair Trade City och hållbarhetsarbete. I publiken på plats för kunskapspåfyllning och kompetensutveckling fanns inte mindre än 150 lärare, 300 personer från kommunens egen organisation, ett 50-tal forskare/specialister och 700 studenter/elever från gymnasier och Karlstad Universitet.

Fotografen Mark Edwards gav en inspirerande föreläsning om utställningen Whole Earth ?  som i samarbete med Sida turnerar runt Sverige. Just nu visas den  i Karlstad och Linköping och fortsätter sedan till Eskilstuna och Göteborg under juni och juli månad.

Moderator var miljö- och vetenskapsjournalisten Bo Landin, ordförande i Edbergsstiftelsen. På FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972 var han ordförande för internationella fältbiologerna och den yngste journalisten på plats. Nu samtalade han med Alva Snis Sigtryggsson – 18 år och yngst i den svenska officiella delegationen som snart reser till miljötoppmötet i Rio som företrädare för Landsorganisationen för Sveriges Ungdomsorganisationer ( LSU),  tillsammans med  statminister Fredrik Reinfeldt och biståndsminister Gunilla Carlsson.

 


 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän