Diskutera med Sida i Almedalen

Uppdaterad: 26 juni 2014

Vilka problem ska det svenska biståndet lösa och vilka resultat kan vi se? Kom och lyssna, kom och diskutera. Möt Sida i Almedalen!

Sida satsar i år på att lyfta fram några områden och länder, men framför allt på att diskutera nya grepp. På torget ”Sverige i Världen” , Donnersgatan 6, intill Almedalsparken, inleder vi veckan på måndagen 15.00 med att diskutera hur Sverige kan bidra till att minska ungdomsarbetslösheten på en global nivå. En winwin-situation kan uppstå när vi tar nya innovativa grepp och bjuder upp nya aktörer.
Jobb till världens unga? En global affär! ”Sverige i Världen-torget” 2 juli 15.00.

Senare i veckan, på torsdag 15.00 samma plats, tar vi lite tuffare tag och bjuder in till att utmana biståndet och tänka nytt.

 - När världen förändras måste biståndet hänga med, tänkte Sidas GD Charlotte Petri Gornitzka och bjöd in ett antal aktörer till att spana om biståndet utifrån vetskapen om att nya globala aktörer, som Kina och Indien förändrar bilden och förskjuter maktbalansen för internationella organisationer som FN och Världsbanken. Vad blir det svenska biståndets mervärde då?

Förändras biståndet i en föränderlig värld? ”Sverige i Världen-torget” 5 juli 15.00

Fler diskussioner! På ”Sverige-i-Världen-torget” kommer kommunikationsbyrån Global Reporting köra en global bar varje dag 18.00 – 19.00, då spännande ämnen tas upp till diskussion. Mycket bistånd på programmet och tuffa vinklar utlovas. Kom och delta!
Global Bar på ”Sverige i Världen-torget” varje dag 18.00

Går man ut på Donnersgatan och runt hörnet, hamnar man strax på Säkerhetspolitiskt sommartorg, Hamnplan 5. Där diskuterar Sida på tisdagsmorgonen den arabiska våren och kvinnans situation. Jämställdhet är ett prioriterat område för det svenska biståndet och här pågår stora satsningar. Men utmaningarna är stora i en region där framtiden ännu är oförutsägbar. Hur gör Sverige bäst nytta där? Och vad vill kvinnorna ha för stöd?  Möt representanter från Jemen och Egypten och andra paneldeltagare och delta gärna i samtalet.
Arab Spring – backlash for women, ”Säkerhetspolitiskt sommartorg” Hamnplan 5, 3 juli 09.00

Senare i veckan, på torsdag  tittar vi närmare på Burma; relativt nytt bland Sidas samarbetsländer, och där positiva tecken kan noteras nästan dagligen. Vad har Sveriges stöd betytt och vad kan världen hoppas på framöver? Nya framsteg eller backlash? En intressant panel med bland annat initierade burmeser träffas och vi tror på en spännande diskussion.
Times of change in Burma, ”Säkerhetspolitiskt sommartorg” Hamnplan 5, 5 juli 15.30

Dagen efter, på fredagen 10.30 rör vi oss till Somalia; ett område i världen där behoven är enorma. Här läggs ansträngningarna främst på att rädda liv och lindra nöd, men samtidigt måste vi tänka framåt och planera för att stötta ett fungerande Somalia. Hur kan Sverige bäst bidra i den processen?
Somalia - på väg vart då? ”Säkerhetspolitiskt sommartorg” Hamnplan 5, 6 juli 10.00

Förutom på dessa arenor deltar Sidas olika experter i ett antal seminarier runt om i Visby. Det kan handla om stödet till utbildning i Afghanistan, ”business for development”, millenniemålen, villkoren för katastrofbistånd och mycket annat. Tag debatten med dem när helst ni träffar på dem! Utnyttja årets almedalsvecka till att påverka i de viktiga frågorna och använd veckan till att lära mer om det svenska biståndet.

Vi ses i Almedalen!


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän