Gellert tamas, Cecilia Uddén samt Kjell-Albin Abrahamsson på Internationella torget i Göteborg

Foto: Kristina Henschen/Sida

Torgets magi på Bokmässan i Göteborg

Uppdaterad: 3 juni 2014

Till torget! har blivit ett begrepp som alla i Vitryssland förstår. Kjell Albin Abrahamson, Cecilia Uddén och Gellert Tamas diskuterar Torgets magi i ett samtal på scenen med tema Vitryssland på Internationella torget - del av bokmässan i Göteborg.

 - Kampen på torget fortsätter, för Vitryssland är inte fritt. Kampen för frihet fortsätter i mitt land som kallas Europas sista diktatur, säger den vitryske författaren Barys Pjatrovitj som just utkommit på svenska med boken "Torget - en kärlekshistoria".

Vi befinner oss på Internationella torget på bokmässan i Göteborg vid den scen som har tema Vitryssland, och som delvis har finansierats av Sida. Vitrysslandsscenen äntras av tre giganter inom svenskt kulturliv och utrikesjournalistik: Kjell Albin Abrahamson, Cecilia Uddén och Gellert Tamas. 

Det är nämligen inte bara flera vitryska författare som skrivit om just betydelsen av 'torget',  även om torget har fått en speciell plats i det vitryska medvetandet efter de blodiga scener och dramatiska händelser som utspelades i hjärtat av den vitryska huvudstaden Minsk i december 2010. Till torget! används till och som ett stående uttryck, och då vet alla vad det handlar om.

Om "Torgets Magi" kretsar samtalet på scenen.

 -Torget är den naturliga samlingsplatsen, platsen för revolutioner men också de fester efteråt, konstaterar Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén.

 - När alla kommunikationsmöjligheter har skurits av som i Egypten, gav sig folk ut till Tharirtorget. Folk sa: här förändras vi,  här förändras Egypten. Och som en författare uttryckte det: här blir man en bättre människa.

Kjell Albin Abrahamson kallar sig "en gammal torggubbe" som, så fort han kommer till en huvudstad, stegar upp torgets storlek.

 -Torg spelar i journalisternas liv en stor roll. När det under Sovjetåren rapporterades att torget i Baku var fullt så säger det mycket eftersom det torget är enormt. Man ska komma ihåg att torget inte är en förutsättning för förändring - men spelar en sagolik roll.

Författaren Gellert Tamas minns den känsla av makt som folket kan känna på torget.

 - Sen kanske inte allt blir så vackert - men det är finns magiska stunder, kanske till och med veckor av magi. Att störta en diktatur ger samma känsla som att vinna VM i fotboll.

För när modet sjunker, som när Tharirtorget stormades, är glädjen viktig.

Cecilia Uddén berättar att de olika torgens erfarenheter skiljer sig åt. Tripolitorget särskiljs till exempel med att hon fick vada genom drivor av patronhylsor när hon kom dit på morgonen. Hela natten hade ägnats åt glädjeskjutning. Hon säger också att anledningen till att revolutionen inte  lyckats i Syrien är att centrala torg ännu inte tagits över av folket. 

Journalisten och författaren Kjell Albin Abrahamson betonar att torgmöten är till för 'oneliners'. På torget går det inte att hålla det stora linjetalet, det finns en politisk retorik som utvecklas och det uppstår en nästan religiös väckelsestämning.

 - Det är också faran -  att de som står där framme stjäl revolutionen, och det var det som hände i Ukraina. När man väl vunnit, ägnade man sig åt att hacka ögonen ur varandra. Men allt har inte gått förlorat, folk är inte rädda längre.

Gellert Tamas säger att på torget är det viktigt att nå den kritiska massan, där folk vågar sig ut. Hur stor denna massa är beror på vilket torg det handlar om. Men om den väl uppnås kan situationen utvecklas mycket fort.

 - Centralt är hur man i maktens korridorer resonerar kring torget, man är rädd för torget helt enkelt, tillägger han.

Cecilia Udden tillägger:

 - Det som Egypten nu står inför resulterar i mycket gråt, och denna gång inte på grund av tårgas utan på grund av att det ligger så mycket prövningar framför oss.

Kjell Albin Abrahamson avslutar med ett gott råd: När ni störtar monument, spara sockeln, för den kan komma till användning igen.

Läs mer om vårt arbete i Vitryssland. 

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän