Uppmaning att delta i valet i Zambia, september 2011.

Foto: Ola Pettersson

Historiskt maktskifte efter presidentvalet i Zambia

Uppdaterad: 3 juni 2014

Den 20 september 2011 gick Zambia till val. Resultatet blev historiskt då landet för första gången på 20 år fick uppleva ett regimskifte. Vinnaren i presidentvalet blev oppositionsledaren Michael Chilufya Sata. Sverige deltog i EU:s valobservation och finansierade en observationsstyrka på 20 parlamentariker från 12 olika länder i SADC-regionen.

Inför valet pekade opinionsmätningarna mot ett jämnt lopp mellan den sittande president Banda och utmanaren Sata. Den allmänna uppfattningen var dock att Banda, stärkt av Zambias ekonomiska framgångar och med regeringspartiet Movement for Multi-Party Democracy:s valmaskineri i ryggen, i slutändan skulle ta hem spelet.  

Dessa förutsägelser kom på skam då Sata bärgade segern med 43 procent av rösterna, jämfört med Bandas 36 procent. I parlamentsvalet blev det jämnare. Satas parti Patriotic Front vann flest platser men inte tillräckligt för en majoritet i parlamentet. Andelen kvinnliga parlamentsledamöter sjönk från 14 procent innan valet till 11,5 procent, en siffra som placerar Zambia långt ned på såväl den regionala som globala skalan. Valdeltagandet ser ut att ha varit lågt, uppskattningsvis runt 55-60 procent av registrerade väljare tros ha röstat.  

Fyra medarbetare på den svenska ambassaden i Lusaka deltog i EU:s valobservation. Den sammantaget nästan 100 personer stora styrkan innehöll ytterligare tre svenskar, utvalda från Sidas resursdatabas. Ambassaden finansierade även en observationsstyrka från SADC Parliamentary Forum  (SADC-PF), en inter-parlamentarisk organisation bestående av 13 nationella parlament. SADC-PF är en oberoende institution under SADC.  

Syftet med valobservation är att stärka valets integritet genom att uppmärksamma och rapportera om eventuella oegentligheter som till exempel valfusk och valrelaterat våld. Valobservation kan på så sätt bidra till fria, rättvisa och trovärdiga val. Observatörerna hjälper också till att förbättra valprocessen på lång sikt genom att ge rekommendationer till relevanta aktörer så som  valkommissionen och den framtida regeringen.   

Sverige valde att stödja SADC-PF:s valobservation på grund av dess unika sammansättning av parlamentariker från så många olika länder i regionen – totalt deltog 20 parlamentariker från 12 olika länder. Observatörerna är själva politiker och har därför stor kunskap om förutsättningarna i regionen och även av processerna kring valet. Det faktum att observatörerna själva är parlamentariker gör att deras uttalanden och rekommendationer får stort stort genomslag. Dessutom ger observationsinsatsen möjlighet för de deltagande parlamentarikerna att öka sin kompetens inom val- och demokratifrågor vilket stärker de nationella parlamentens kapacitet.  

Rapporter från observatörerna förväntas först om några veckor, men preliminära rapporter (till exempel . från EU och SADC-PF) indikerar att valen i Zambia i storts ett utfördes i enlighet med zambisk lag och internationell standard.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän