2011 Nobel Peace Prize Laureate Ellen Johnson Sirleaf, President of Liberia, during a state visit to Brazil, April 2010.

Foto: A. Cruz/ABr. Creative Commons License Attr. 2.5 Brazil

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf årets fredspristagare

Uppdaterad: 3 juni 2014

Årets fredspris delas mellan tre kvinnor; Leymah Gbowee, Tawakkul Karman och Ellen Johnson Sirleaf som är president i Liberia. Kvinnorna i Liberia är mycket utsatta och Sveriges verksamhet i landet prioriterar därför bland annat insatser mot könsrelaterat våld. Att presidenten får Nobels fredspris sätter fokus på frågorna och väcker hopp.

Ellen Johnson Sirleaf är en stor inspirationskälla för världens kvinnor och framförallt för många kvinnor i Afrika. Hon är också en högt respekterad ledare världen över, såväl som i Afrika.

Utan hennes skickliga diplomati med det internationella samfundet och hennes kunskaper om konfliktorsakerna i Liberia och närområdet hade inte fredsprocessen varit så lyckosam. Hon har stått för stabiliteten, och vågar stå upp mot orättvisorna. I Liberia kallas hon Ma (mamma), men är ändå på många sätt mer uppskattad utomlands än i Liberia.

Sverige är efter USA den störste bilaterala givaren i Liberia och vi har historiskt arv att falla tillbaka på genom LAMCOs verksamhet i Liberia från 60-talet till 80-talet, då runt 20 000 svenskar vistades i Liberia, kortare eller längre perioder. Sidas utvecklingssamarbete inriktas på att stärka freden och demokratin.

Nästa vecka går Liberia till val. Priset kan bli välkommet inslag i hennes kampanj att bli omvald.

Läs mer om Sidas arbete i Liberia


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän